Przepis, a w zasadzie patent na to danie dostałam od koleżanki. U mnie w wersji prawie warzywnej, ale zdecydowanie pasuje tutaj farsz mięsny (np. taki jak do kotletów mielonych). No i któż oparłby się tym pięknym, okrąglutkim cukiniom?;) To właśnie one nadają temu daniu cały urok :)
Składniki:
4 okrągłe cukinie
1/3 puszki kukurydzy
1/3 puszki czerwonej fasoli
kilka plasterków szynki
5 dag startego żółtego sera
mały ząbek czosnku
1 łyżka bułki tartej
sól, pieprz
Sos:
kubek śmietany 18% (330 g)
pół kubka wody
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
sól, pieprz, vegeta
1 łyżka mąki
5 dag startego żółtego sera
Cukinie umyć i odkroić górę aby powstały "kapelusiki". Za pomocą łyżeczki wydrążyć środek z cukinii jednocześnie uważając, aby nie uszkodzić skórki. Połowę wydrążonych środków przełożyć do miski (ja użyłam tej połowy, która zawierała mniej nasionek). Dodać kukurydzę, fasolę, szynkę, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, bułkę tartą i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać. Tak przygotowanym farszem napełnić cukinie, lekko dociskając nadzienie. Warzywa ułożyć w żaroodpornej formie i każdą posypać odrobiną żółtego sera. Składniki na sos dokładnie ze sobą wymieszać i zalać nim cukinię. Naczynie przykryć przykrywką (jeśli mamy naczynie dwuczęściowe) lub folią aluminiową. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 1,5 godziny. Po 45 minutach zdjąć folię i do końca zapiekać bez. Podawać z dowolnymi dodatkami, np. z ryżem.
Daaawno nie było żadnej muzycznej nuty. Ten kawałek słucham ostatnio za każdym razem, gdy biegam :)
Pyszne, kuszące danie. Pięknie wygląda :)
OdpowiedzUsuńwłaśnie się dzisiaj zastanawiałam nad tymi cukiniami :) ale wzięłam kalafior :)
OdpowiedzUsuńNo właśnie takie warzywne są genialne, koniecznie muszę zrobić takie w pomidorowej kąpieli :-)
OdpowiedzUsuńKocham cukinię więc przepis już drukuję <3 :D
OdpowiedzUsuńWyglądają fantastycznie! Muszę je zrobić :)
OdpowiedzUsuńJak ślicznie wyglądają :) Właśnie wczoraj myślałam o tym, żeby wreszcie zrobić cukinię faszerowaną, więc dziękuję za przepis :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie się prezentuje i na pewno tak też smakowały :) Bardzo lubię faszerowane cukinie :)
OdpowiedzUsuńAleż to danie pysznie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł na kolorowy obiadek :)
OdpowiedzUsuńŚwietny letni obiad, a jak fajnie z tym sosem!! :-)
OdpowiedzUsuńAleż cudownie się prezentują:)
OdpowiedzUsuńZachwycająco wyglądają te cukinie zatopione w sosie,pycha.
OdpowiedzUsuń