Niespostrzeżenie umyka dzień za dniem.
Ale drobne, miłe gesty zawsze potrafią nawet zwykły dzień zmienić w milszy :)
Poniższe ciasto to wypiek ekspertmentalny, ale muszę stwierdzić, że bardzo udany. Ciasto jest lekkie, orzeźwiające i owocowe.W sam raz na letnie upały i kawkę w ogrodzie :) Ja wprawdzie zamieniłam ogród na balkon ale czy to ważne gdzie? Ważnie z kim :)
Ciasto na małą blaszkę
Składniki:
Biszkopt:
- 4 jajka
- 4 łyżki cukru
- 4 łyżki mąki
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1000 g jogurtu naturalnego (najlepiej typu greckiego lub gęstego)
- 7 łyżek cukru
- 8 łyżeczek żelatyny
- 750 g wydrylowanych wiśni
- 4-5 łyżek cukru
- 3 łyżki mąki ziemniaczenej
- 4 łyżeczki żelatyny
Masa jogurtowa: Jogurt przelać do dużej miski i dodać cukier. Na najmniejszych obrotach miksera delikatnie wymieszać, aby cukier się rozpuścił. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ciepłą (nie gorącą) wlać do masy. Dokładnie ze sobą połączyć a gdy zacznie tężeć wyłożyć na biszkopt. Wstawić do lodówki aż masa stężeje.
Frużelina wiśniowa: Wiśnie przełożyć do garnka i zasypać cukrem. Gotować aż wiśnie puszczą sok (można także rozdrobnić nieco owoce za pomocą tłuczka do ziemniaków). Odlać pół szklanki soku i rozprowadzić w niej mąkę ziemniaczaną. Zawiesinę wlać do garnka i gotować, aż nabierze konsystencji kisielu. Zdjąć z ognia. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i wlać do gorącej (nie wrzącej!) masy. Dokładnie ze sobą połączyć i schłodzić. Gdy masa wiśniowa zacznie tężeć wykładamy ją na masę jogurtową i ciasto ponownie wstawiamy do lodówki minimum na 2 godziny.
Ciasto dodaję do akcji:
Wygląda pysznie. :)
OdpowiedzUsuńpodziel się ciachem :) ze mną :)
OdpowiedzUsuńostatnio robiłam coś podobnego ale innego bo w formie tarty, spód z herbatników i też masa jogurtowa a na wierzch wiśnie i galaretka :) pycha:)
OdpowiedzUsuńPiękne równiutkie warstewki, lubię tak
OdpowiedzUsuńBardzo lubie takie ciasta na biszkopcie.
OdpowiedzUsuńSmakowite ciacho, pobudziło mi ślinianki :)
OdpowiedzUsuńznakomicie się prezentuje :) Ciasto na piątkę z plusem!
OdpowiedzUsuńPrzepadam za kostkami:) wiśniowa czemu nie, wygląda bardzo apetycznie. Lubię pianki jogurtowe.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie Madlene i miłego dnia:)
Di
Zdecydowanie: najważniejsze jest, z kim. Choć ja, gdy nie mam ani balkonu, ani ogrodu, czasami utyskuję na to "gdzie"...
OdpowiedzUsuńCudne ciasto :)
Dokładnie - ważne z kim :) Ciasto obłędne :)
OdpowiedzUsuńWitam. Zamierzam zrobić to ciasto, tylko mam dwa pytania: w jakiej ilości wody należy rozpuścić żelatynę do masy jogurtowej i do frużeliny? W jakiej wielkości foremce pieczemy ciasto?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Witaj :) Moja forma miała wymiary 28x24 cm :) A co do ilości wody, to daję zawsze "na oko". Zazwyczaj 3-4 łyżki lub więcej, w zależności od ilości żelatyny. Pozdrawiam :)
UsuńDziękuję za odpowiedź. Pędzę do sklepu. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńCudna ta kostka :)
OdpowiedzUsuń