wtorek, 22 lipca 2014

Kostka jogurtowo-wiśniowa




Niespostrzeżenie umyka dzień za dniem.
Ale drobne, miłe gesty zawsze potrafią nawet zwykły dzień zmienić w milszy :)

Poniższe ciasto to wypiek ekspertmentalny, ale muszę stwierdzić, że bardzo udany. Ciasto jest lekkie, orzeźwiające i owocowe.W sam raz na letnie upały i kawkę w ogrodzie :) Ja wprawdzie zamieniłam ogród na balkon ale czy to ważne gdzie? Ważnie z kim :)


Ciasto na małą blaszkę

Składniki:

Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki mąki
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 Masa jogurtowa:
  • 1000 g jogurtu naturalnego (najlepiej typu greckiego lub gęstego)
  • 7 łyżek cukru
  • 8 łyżeczek żelatyny
Frużelina wiśniowa:
  • 750 g wydrylowanych wiśni
  • 4-5 łyżek cukru
  • 3 łyżki mąki ziemniaczenej 
  • 4 łyżeczki żelatyny
Biszkopt: Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Wsypać partiami cukier i ubijać aż powstanie lśniąca beza. Następnie dodawać po jednym żółtku a na końcu obie mąki i proszek do pieczenia. Ciasto wylać na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez 20-25 minut. Gdy ciasto będzie jeszcze ciepłe zdjąć papier i pozostawić do wystudzenia.

Masa jogurtowa: Jogurt przelać do dużej miski i dodać cukier. Na najmniejszych obrotach miksera delikatnie wymieszać, aby cukier się rozpuścił. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ciepłą (nie gorącą) wlać do masy. Dokładnie ze sobą połączyć a gdy zacznie tężeć wyłożyć na biszkopt. Wstawić do lodówki aż masa stężeje.

Frużelina wiśniowa: Wiśnie przełożyć do garnka i zasypać cukrem. Gotować aż wiśnie puszczą sok (można także rozdrobnić nieco owoce za pomocą tłuczka do ziemniaków). Odlać pół szklanki soku i rozprowadzić w niej mąkę ziemniaczaną. Zawiesinę wlać do garnka i gotować, aż nabierze konsystencji kisielu. Zdjąć z ognia. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i wlać do gorącej (nie wrzącej!) masy. Dokładnie ze sobą połączyć i schłodzić. Gdy masa wiśniowa zacznie tężeć wykładamy ją na masę jogurtową i ciasto ponownie wstawiamy do lodówki minimum na 2 godziny.



Ciasto dodaję do akcji:

W wiśniowym sadzie 2014

14 komentarzy:

  1. podziel się ciachem :) ze mną :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ostatnio robiłam coś podobnego ale innego bo w formie tarty, spód z herbatników i też masa jogurtowa a na wierzch wiśnie i galaretka :) pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne równiutkie warstewki, lubię tak

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubie takie ciasta na biszkopcie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Smakowite ciacho, pobudziło mi ślinianki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. znakomicie się prezentuje :) Ciasto na piątkę z plusem!

    OdpowiedzUsuń
  7. Przepadam za kostkami:) wiśniowa czemu nie, wygląda bardzo apetycznie. Lubię pianki jogurtowe.

    Pozdrawiam serdecznie Madlene i miłego dnia:)

    Di

    OdpowiedzUsuń
  8. Zdecydowanie: najważniejsze jest, z kim. Choć ja, gdy nie mam ani balkonu, ani ogrodu, czasami utyskuję na to "gdzie"...
    Cudne ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Dokładnie - ważne z kim :) Ciasto obłędne :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Witam. Zamierzam zrobić to ciasto, tylko mam dwa pytania: w jakiej ilości wody należy rozpuścić żelatynę do masy jogurtowej i do frużeliny? W jakiej wielkości foremce pieczemy ciasto?
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj :) Moja forma miała wymiary 28x24 cm :) A co do ilości wody, to daję zawsze "na oko". Zazwyczaj 3-4 łyżki lub więcej, w zależności od ilości żelatyny. Pozdrawiam :)

      Usuń
  11. Dziękuję za odpowiedź. Pędzę do sklepu. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...