poniedziałek, 28 lipca 2014

Kompot wieloowocowy





Latem nie tylko woda czy soki sprawdzą się jako doskonałe napoje do ochłody. Także zwyczajny kompot, dobrze schłodzony, smakuje wtedy wyśmienicie. Dodatkowo sami decydujecie jakie owoce się w nim znajdą i jaka ilość cukru. Sezon owocowy w pełni, zatem polecam poszaleć z takimi domowymi napojami :)

Składniki:
  • 1,5 litra wody
  • 3-4 łyżki cukru
  • 500 g owoców (ja użyłam wiśnie, jabłka, czarne porzeczki, truskawki i kilka malin)
  • kilka listków świeżej mięty (opcjonalnie)
Wodę zagotowujemy z cukrem. Wsypujemy owoce i gotujemy przez około 10 minut na małym ogniu, aż owoce będą miękkie (jabłka) a kompot nabierze głębokiego koloru. Mniejsze owoce się rozpadną, ale to nic nie szkodzi. Zdejmujemy kompot z ognia o dorzucamy kilka listków świeżej mięty. Odstawiamy w chłodne miejsce. Po około godzinie czasu wyjmujemy miętę aby nie zdominowała ona smaku kompotu swoim aromatem. Gdy kompot wystygnie przecedzamy go przez sito.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...