28.7.14

Kompot wieloowocowy





Latem nie tylko woda czy soki sprawdzą się jako doskonałe napoje do ochłody. Także zwyczajny kompot, dobrze schłodzony, smakuje wtedy wyśmienicie. Dodatkowo sami decydujecie jakie owoce się w nim znajdą i jaka ilość cukru. Sezon owocowy w pełni, zatem polecam poszaleć z takimi domowymi napojami :)

Składniki:
  • 1,5 litra wody
  • 3-4 łyżki cukru
  • 500 g owoców (ja użyłam wiśnie, jabłka, czarne porzeczki, truskawki i kilka malin)
  • kilka listków świeżej mięty (opcjonalnie)
Wodę zagotowujemy z cukrem. Wsypujemy owoce i gotujemy przez około 10 minut na małym ogniu, aż owoce będą miękkie (jabłka) a kompot nabierze głębokiego koloru. Mniejsze owoce się rozpadną, ale to nic nie szkodzi. Zdejmujemy kompot z ognia o dorzucamy kilka listków świeżej mięty. Odstawiamy w chłodne miejsce. Po około godzinie czasu wyjmujemy miętę aby nie zdominowała ona smaku kompotu swoim aromatem. Gdy kompot wystygnie przecedzamy go przez sito.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*


Copyright © My simple kitchen