Wysyp piegów po biegu na słońcu.
Mrówki biegające po stopach przy zbieraniu porzeczek w ogródku.
A w oddali słychać grzmot.
Fioletowe ręce od pysznych jagód. I usta.
Lato.
Tyle dobrodziejstw aż trudno się zdecydować. Tu maliny dojrzewające na krzakach, w ogródku pełno porzeczek. Gdzieś po drodze był jeszcze agrest a w kolejce czekają już wiśnie. A pomiędzy tym jeszcze jagody własnoręcznie zebrane. I to właśnie one stały się bohaterkami w cieście, tak długo przeze mnie upragnionym. Wzbogacone nutką cytrynową. W sam raz na letnie po południe :)
Przepis na ciasto zaczerpnęłam stąd (klik).
Składniki na małą blaszkę:
- 200 g masła
- 200 g cukru
- 200 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 jajka
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- skórka starta z małej cytryny
- jagody
- cukier puder
muszę zdobyć jagody i upiec :) wygląda niesamowicie pysznie :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie się prezentuje to ciasto! ; )
OdpowiedzUsuńZ pewnością jest cudowne w smaku! *.*
Latem rzeczywiście nie wiadomo, za co najpierw chwycić. I nawet jeśli jeden owoc się kończy, zaraz następny wskakuje na jego miejsce. Co roku mam wrażenie, że nie zdążyłam spróbować wszystkiego.
OdpowiedzUsuńTakie proste ciacho z jagodami mi się właśnie marzy :))
OdpowiedzUsuńKocham lato właśnie za to, o czym napisałaś i za takie ciasta, które w dodatku można zjeść na powietrzu a potem uciąć sobie małą drzemkę :))
OdpowiedzUsuńWitam :) Wspaniałe ciasto, zapraszam do udziału w konkursie: http://www.rynek.webd.pl/wakacyjny-konkurs-na-25-urodziny/
OdpowiedzUsuńPYSZNE CIACHO-UWIELBIAM JAGODY.POLECAM MOJE BUŁY Z JAGODAMI:POZDRAWIAM
OdpowiedzUsuńhttp://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/07/jagodzianki.html
Madlene, tylko szklanka mleka i jestem w niebie:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło:)
Di
Wspaniale wygląda :)
OdpowiedzUsuń