piątek, 15 sierpnia 2014

Placki warzywne z kiełbasą


Tego typu placki bardzo często goszczą na moim stole. Sezon warzywny w pełnej krasie i grzechem byłoby go nie wykorzystać. Do placków wrzucam dowolne warzywa, które obecnie mam w kuchni. Tym razem główną rolę odegrały ziemniaki, cukinia i marchewka. Nie rzadko dorzucam także kawałek selera czy pora. A gdy w lodówce błąka się jeszcze kawałek wędliny lub kiełbasy, to również ląduje w takich plackach. Zazwyczaj smażę je na minimalnej ilości oleju lub bez tłuszczu na patelni teflonowej. Samo zdrowie!:)


Składniki na duży talerz placków:
  • 2 marchewki
  • 2 średnie cukinie
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 6-7 ziemniaków
  • 1 kiełbasa
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki
  • 4 łyżki bułki tartej
  • sol, pieprz, zioła prowansalskie
  • koperek
Warzywa obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Dodajemy przyprawy. Odstawiamy na chwilę po czym zlewamy sok, który puściły warzywa. Następnie dodajemy jajko, mąkę i bułkę tartą a na końcu pokrojoną w drobną kostkę kiełbasę i posiekamy koperek. Dokładnie ze sobą mieszamy. Na rozgrzaną patelnie kładziemy po łyżce masy i smażymy z obu stron na złoto-brązowy kolor. Podajemy z keczupem lub sosem czosnkowym.




10 komentarzy:

  1. Ale super placuszki, skorzystam z Twojego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. No super :) Moim Panom na pewno posmakują :) Zapisuję do zrobienia :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny pomysł, zapisuję przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawe placuszki, bardzo smacznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  5. wyglądają pysznie chyba zaraz je zrobię

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny pomysł! Wyglądają smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. fajne placki :) warzywne bardzo lubię, ale przeważnie bez ziemniaków. dodatek wędliny to fajna myśl do nich :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...