9.9.14

Zapiekanka makaronowa z warzywami


Szansa.
Podróż w nieznane.
Co to będzie, co to będzie...



Składniki:
  • 1 opakowanie makaronu (400 g)
  • 1 cukinia
  • 2 papryki
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 dag pieczarek
  • 200 g sera żółtego
  • 1 puszka kukurydzy
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie, oregano, słodka papryka
Makaron gotujemy w posolonej wodzie według czasu podanego na opakowaniu. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. Cebulę i czosnek drobno siekamy i podsmażamy na oleju. Dodajmy pieczarki i doprawiamy je solą, pieprzem i słodką papryką. Dusimy około 10 minut. Następnie dodajemy paprykę i cukinię pokrojoną w kostkę. Smażymy całość pod przykryciem aż warzywa zmiękną. Doprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami. Na końcu wsypujemy kukurydzę. Ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Makaron mieszamy razem z warzywami i przekładamy do naczynia żaroodpornego tworząc warstwy: makaron-ser-makaron-ser-makaron-ser. Wierzch zapiekanki posypujemy oregano. Całość zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 20 minut, aż ser się zrumieni.





7 komentarzy:

Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*


Copyright © My simple kitchen