Szansa.
Podróż w nieznane.
Co to będzie, co to będzie...
Składniki:
- 1 opakowanie makaronu (400 g)
- 1 cukinia
- 2 papryki
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 50 dag pieczarek
- 200 g sera żółtego
- 1 puszka kukurydzy
- sól, pieprz, zioła prowansalskie, oregano, słodka papryka
Makaron gotujemy w posolonej wodzie według czasu podanego na opakowaniu. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. Cebulę i czosnek drobno siekamy i podsmażamy na oleju. Dodajmy pieczarki i doprawiamy je solą, pieprzem i słodką papryką. Dusimy około 10 minut. Następnie dodajemy paprykę i cukinię pokrojoną w kostkę. Smażymy całość pod przykryciem aż warzywa zmiękną. Doprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami. Na końcu wsypujemy kukurydzę. Ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Makaron mieszamy razem z warzywami i przekładamy do naczynia żaroodpornego tworząc warstwy: makaron-ser-makaron-ser-makaron-ser. Wierzch zapiekanki posypujemy oregano. Całość zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 20 minut, aż ser się zrumieni.
Bosko wygląda ta zapiekanka :) Fajnie, że z warzywami :)
OdpowiedzUsuńBardzo, ale to bardzo lubię takie dania :)
OdpowiedzUsuńDoskonała propozycja:)
OdpowiedzUsuńpyszności!:) zapiekanki często są u mnie na obiad, bo często są na dwa dni :)
OdpowiedzUsuńLubię takie dania! :D
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńKocham takie zapiekanki:)
OdpowiedzUsuń