27.10.14

Kremowa zupa dyniowa


Kosmos na paznokciach.
Zbyt słodka kawa.
Kilka gorzkich myśli
Najchętniej chciałabym założyć na uszy słuchawki i na chwilę gdzieś uciec w gąszczu własnych refleksji.

Wariacji na temat zupy dyniowej jest wiele. Ja co roku staram się przynajmniej jedną zrobić w inny sposób, niż dotychczas. Tym razem postanowiłam, że smak dyni wzbogacą inne jesienne warzywa - ziemniaki, marchewka i papryka. Efekt? Idealny balans smakowy, który doskonale wieńczy chrupiący na wierzchu zupy boczek.


Składniki:
  • 500 g dyni
  • 1 cebula
  • 2 ziemniaki
  • 2 średnie marchewki
  • 3/4 papryki czerwonej
  • bulion warzywny
  • sól, pieprz, ostra papryka
  • boczek
Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na złoto na oleju. Ziemniaki, dynię oraz marchewki obrać, pokroić na małe kawałki i dorzucić do cebuli. Paprykę pokroić w kostkę i również dodać do reszty. Całość smażyć przez chwilę na średnim ogniu często mieszając. Następnie warzywa zalać bulionem warzywnym (tak aby minimalnie zakryć warzywa). Przykryć i gotować aż warzywa zmiękną. W międzyczasie na patelni usmażyć na chrupko plasterki boczku. Gdy warzywa będą miękkie zdjąć zupę z ognia i zmiksować za pomocą blendera. Doprawić do smaku solą, pieprzem i czerwoną papryką. Każdą porcję zupy przed podaniem udekorować plasterkiem boczku. 




6 komentarzy:

  1. w takie dni najlepiej sięgnąć po ulubioną książkę lub film, wyciszyć się i odpocząć :)
    zupę z dyni uwielbiam, a najbardziej smakuje mi z lanymi kluseczkami :D

    OdpowiedzUsuń
  2. a co to za gorzkie myśli? nie daj się! zupka pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  3. zupka ma śliczny kolor :) podoba mi się w połączeniu z papryką :) ja łączyłam w tym roku ze szpinakiem :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*


Copyright © My simple kitchen