sobota, 25 października 2014

Ciasto miodowe z jabłkami i kremem


Przepyszna, słodka propozycja na jesień. Miód, jabłka, orzechy - charakterystyczne dodatki do wypieków o tej porze roku są znakami rozpoznawczymi tego ciasta. Ładnie się prezentuje i najważniejsze - smakuje. Ciasto wydaje się skomplikowane i pracochłonne ale nic mylnego. Trzeba jedynie odczekać całą noc aby blaty miodowe zmiękły. Jak to bywa w przypadku ciast z dodatkiem miodu, najlepsze jest na 2-3 dzień od przyrządzenia.


Składniki:

Ciasto miodowe:
  • 4 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 250 g masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 150 g miodu
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 cukier waniliowy
Masa jabłkowa:
  • 1kg jabłek
  • 1 galaretka cytrynowa
Masa budyniowa:
  • 1 budyń waniliowy
  • 500 ml mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 100 g masła
Polewa:
  • 100 g margaryny
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki wody
Ciasto miodowe: Masło rozpuścić razem z miodem i gdy lekko przestygnie zagnieść z resztą składników. Ciasto podzielić na 3 części. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim blachę. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut. W ten sam sposób upiec pozostałe dwie części. 

Masa jabłkowa: Jabłka obrać i wydrążyć gniazda nasienne. Zetrzeć na tartce o dużych oczkach. Wrzucić do garnka, dolać troszkę wody i smażyć na małym ogniu często mieszając aż jabłka nabiorą papkowatej konsystencji. Następnie zdjąć z ognia i wsypać galaretkę. Energicznie wymieszać aby galaretka dobrze się rozpuściła. Gdy masa przestygnie, ale nadal będzie jeszcze ciepła, wyłożyć ją na jeden placek miodowy i przykryć drugim.

Masa budyniowa: Ugotować budyń z mleka, cukru i proszku budyniowego. Masło utrzeć na puch i partiami dodawać zimny budyń. Gotowy krem wyłożyć na ciasto i przykryć ostatnim plackiem. Ciasto należy równomiernie obciążyć, aby blaty zmiękły.Odstawiamy na całą noc.

Polewa: Przygotowujemy ją na następny dzień. Rozpuszczamy margarynę. Dodajemy cukier puder, mieszamy a następnie dodajemy kakao. Masa powinna lekko zgęstnieć. Zdejmujemy z ognia i dolewamy wodę energicznie mieszając. Odstawiamy na chwilę do przestygnięcia i gdy polewa tylko zacznie gęstnieć wylewamy ją na ciasto i równomiernie rozprowadzamy. Ciasto posypujemy siekanymi orzechami.

Ciasto składamy w kolejności: placek miodowy - masa jabłkowa - placek miodowy - krem budyniowy - placek miodowy - polewa - siekane orzechy.




13 komentarzy:

  1. Jak tylko zregeneruję mój piekarnik to z chęcią wypróbuję ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda pysznie i tak jesiennie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. chyba nie byłabym w stanie czekać tych 2-3 dni. wygląda zbyt apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda bardzo pysznie, naprawdę lubię miodowe ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam takie miodowe ciasta z kremem :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda cudownie :) Aż mam ochotę je zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  7. takie przekładańce są rewelacyjne na wszelkiego rodzaju imprezy rodzinne :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uczta dla podniebienia, pyszny przekładaniec :)

    OdpowiedzUsuń
  9. śliczne ciacho :) idealny jesienny przekładaniec - coś dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Właśnie się piecze :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...