Przepyszna, słodka propozycja na jesień. Miód, jabłka, orzechy - charakterystyczne dodatki do wypieków o tej porze roku są znakami rozpoznawczymi tego ciasta. Ładnie się prezentuje i najważniejsze - smakuje. Ciasto wydaje się skomplikowane i pracochłonne ale nic mylnego. Trzeba jedynie odczekać całą noc aby blaty miodowe zmiękły. Jak to bywa w przypadku ciast z dodatkiem miodu, najlepsze jest na 2-3 dzień od przyrządzenia.
Składniki:
Ciasto miodowe:
- 4 szklanki mąki
- 2 jajka
- 250 g masła
- 1 szklanka cukru pudru
- 150 g miodu
- 1 łyżeczka sody
- 1 cukier waniliowy
- 1kg jabłek
- 1 galaretka cytrynowa
- 1 budyń waniliowy
- 500 ml mleka
- 3 łyżki cukru
- 100 g masła
- 100 g margaryny
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżki wody
Masa jabłkowa: Jabłka obrać i wydrążyć gniazda nasienne. Zetrzeć na tartce o dużych oczkach. Wrzucić do garnka, dolać troszkę wody i smażyć na małym ogniu często mieszając aż jabłka nabiorą papkowatej konsystencji. Następnie zdjąć z ognia i wsypać galaretkę. Energicznie wymieszać aby galaretka dobrze się rozpuściła. Gdy masa przestygnie, ale nadal będzie jeszcze ciepła, wyłożyć ją na jeden placek miodowy i przykryć drugim.
Masa budyniowa: Ugotować budyń z mleka, cukru i proszku budyniowego. Masło utrzeć na puch i partiami dodawać zimny budyń. Gotowy krem wyłożyć na ciasto i przykryć ostatnim plackiem. Ciasto należy równomiernie obciążyć, aby blaty zmiękły.Odstawiamy na całą noc.
Polewa: Przygotowujemy ją na następny dzień. Rozpuszczamy margarynę. Dodajemy cukier puder, mieszamy a następnie dodajemy kakao. Masa powinna lekko zgęstnieć. Zdejmujemy z ognia i dolewamy wodę energicznie mieszając. Odstawiamy na chwilę do przestygnięcia i gdy polewa tylko zacznie gęstnieć wylewamy ją na ciasto i równomiernie rozprowadzamy. Ciasto posypujemy siekanymi orzechami.
Ciasto składamy w kolejności: placek miodowy - masa jabłkowa - placek miodowy - krem budyniowy - placek miodowy - polewa - siekane orzechy.
Jak tylko zregeneruję mój piekarnik to z chęcią wypróbuję ten przepis :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie i tak jesiennie :)
OdpowiedzUsuńchyba nie byłabym w stanie czekać tych 2-3 dni. wygląda zbyt apetycznie :)
OdpowiedzUsuńale kusisz :) rewelacja!
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo pysznie, naprawdę lubię miodowe ciasta :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie miodowe ciasta z kremem :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńWygląda cudownie :) Aż mam ochotę je zrobić :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam to ciasto :)
OdpowiedzUsuńtakie przekładańce są rewelacyjne na wszelkiego rodzaju imprezy rodzinne :)
OdpowiedzUsuńUczta dla podniebienia, pyszny przekładaniec :)
OdpowiedzUsuńKocham to ciasto Madlene :)
OdpowiedzUsuńśliczne ciacho :) idealny jesienny przekładaniec - coś dla mnie :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie się piecze :)
OdpowiedzUsuń