środa, 22 października 2014

Barszcz ukraiński


Leje.
Ciepłe kakao na rozgrzewkę.
I ciepłe skarpetki :D


Barszcz ukraiński - jedna z moich ulubionych zup. Zawsze gotuję ją na zapas, jednak i tak znika w bardzo szybkim tempie :) Kto jeszcze nie próbował, temu gorąco polecam taki barszczyk :)
Fasolę do barszczu można oczywiście namoczyć wcześniej (najlepiej na całą noc) i następnie ugotować w zupie, jednak ta z puszki pozwala znacznie zaoszczędzić na czasie.

Inspiracja: (klik)

Składniki:
  • 1/2 puszki fasoli
  • 500 g buraków
  • 100 g marchewki
  • 150 g ziemniaków
  • 75 dag białej kapusty
  • 50 g selera
  • 50 g pora
  • 50 g pietruszki
  • 1/3 cebuli
  • 1,2 litra wody
  • kostka bulionowa
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego oraz kilka ziaren pieprzu
  • mały ząbek czosnku
  • sól, pieprz, cukier, majeranek, sok z cytryny
  • 2-3 łyżki śmietany kremówki
  • świeżo posiekany koperek
  • 1 łyżka masła i oliwy
Wszystkie warzywa obrać, pokroić w kostkę i wrzucić do garnka z rozgrzanym masłem i oliwą. Smażyć około 15 minut na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając. Następnie dolać wodę, dorzucić kostkę rosołową oraz fasolę, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, liście laurowe i czosnek. Gotować na małym ogniu aż wszystkie warzywa zmiękną - około 30 minut. Zdjąć garnek z ognia. Zupę doprawić solą, pieprzem, cukrem, majerankiem i sokiem z cytryny. Można dodatkowo zabielić śmietaną. Przed podaniem posypać świeżo posiekanym koperkiem.




9 komentarzy:

  1. Idealna zupa na teraz - bardzo rozgrzewająca :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O tak, tak! To moja ulubiona zupa! Obowiązkowo ze śmietaną :)

    OdpowiedzUsuń
  3. do tego ulubiona książka lub film i jestem w niebie :D
    a barszczyk uwielbiam! domowy najlepszy, zdecydowanie

    OdpowiedzUsuń
  4. Jedna z ulubionych zup mojego męża :) W sezonie jesienno-zimowym gości u nas wielokrotnie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak ja dawno nie jadłam takiego barszczu. Muszę zrobić. Koniecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. wygląda pysznie i na pewno jest pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  7. wieki nie jadłam, pyszna zupka:) ma świetny kolor :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...