28.10.14

Pierogi z mięsem


Lubię wczesne poranki. Kiedy za oknem jeszcze ciemno. Siadam z kubkiem kawy przed komputerem i nieśpiesznie zabieram się za rzeczy, na które później nie starczy mi już czasu. Zaglądam na inne blogi, zatapiam się w jakieś pasjonującej lekturze czy organizuję sobie działania na następne dni. Zazwyczaj czas płynie wówczas niemiłosiernie szybko i zanim się obejrzę już trzeba wracać do codziennych obowiązków.

Odchodzę trochę od jesiennych przepisów ( w końcu nie samą dynią czy jabłkami człowiek żyje), zapraszam Was dzisiaj na pierogi z mięsem. Powiem skromnie, że nie przepadam akurat za pierogami z mięsnym nadzieniem, ale te bardzo mi posmakowały. A w połączeniu z podsmażoną cebulką to już niebo na talerzu. Skorzystałam z tego przepisu (klik) i się nie zawiodłam :)

 


Składniki:

Ciasto:
  • 375 g mąki
  • 1 szklanka gorącej wody
  • 1 łyżka oleju
  • 1 płaska łyżeczka soli
Farsz:
  • 350 g mięsa mielonego
  • 1 średnia cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 małe jajko
  • 1,5 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 1/2 łyżeczki soli i pieprzu
  • 1 łyżeczka majeranku
Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę i podsmażyć na oleju. Mięso przełożyć do miski, dodać podsmażoną cebulkę oraz wszystkie pozostałe składniki farszu. Wyrobić na gładką masę i odstawić.

Mąkę wsypać do miski, dodać olej i sól. Zalać gorącą wodą i wyrobić elastyczne i miękkie ciasto. Jeśli ciasto wyjdzie za rzadkie dodać trochę więcej mąki, jeśli za gęste, odrobinę ciepłej wody. Ciasto rozwałkować i za pomocą szklanki wykrawać krążki. Na każdy krążek nakładać trochę farszu i zlepiać brzegi.

W garnku zagotować wodę z 2 łyżeczkami soli i 2 łyżkami oleju. Pierogi wrzucać na wrzątek. Zmniejszyć gaz.Gdy pierogi wypłyną na powierzchnię gotować je około 10 minut (w zależności od wielkości - ja miałam dosyć duże pierogi i gotowałam je nawet do 15 minut).
Podawać z podsmażoną cebulką.







10 komentarzy:

  1. Lubie pierogi ale nie bardzo lubie je robić.
    Robię je na swięta szczególnie albo ze serem na piątkowy obiad.
    Kurczę, skusilaś mnie . Teraz mnie korci żeby je zrobic :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj ja dawno nie jadłam pierogów! Uwielbiam każde:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowne! Ależ bym je teraz zjadła...

    OdpowiedzUsuń
  4. Z mięsem jadłam w dzieciństwie,ale wtedy był to "mus",bo jakoś za mięsnymi nie przepadałam.Teraz,myślę,że chętnie bym je spróbowała:)

    OdpowiedzUsuń
  5. domowe pierogi są najlepsze :) szkoda, że średnio lubię je lepić:P

    OdpowiedzUsuń
  6. ale narobiłaś mi smaku na pierogi :))

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękne pierożki :) strasznie dawno nie robiłam, ale narobiłeś mi smaka :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mniam, ale teraz nabrałam ochoty na pierogi, wyglądają idealnie:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo lubię, narobiłaś mi ochoty :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*


Copyright © My simple kitchen