Aż trudno uwierzyć, że wczoraj rozpoczął się listopad. Za dwa miesiące koniec roku a co za tym idzie, także coraz bliżej święta. Już powoli planuję listę świątecznych smakołyków ale póki co moja kuchnia jest jeszcze głęboko osadzona w tych jesiennych smakach.
Przez przeciągający się remont nie załapałam się w tym roku na festiwal dyni co nie oznacza, że nic z jej dodatkiem nie przyrządzałam. Wręcz przeciwnie. Tej jesieni poraz pierwszy zrobiłam także dżem z dodatkiem dyni. Urozmaiciłam go za pomocą jabłek i pomarańczy. Kolor ma fantastyczny - jak widać na zdjęciu, niczym zachodzące słońce na niebie. Do smaku również nie mam zarzutów.
Składniki na 8 słoików:
- 1 kg dyni (waga po obraniu)
- 1 kg jabłek (waga po obraniu)
- 1 pomarańcza
- 1 kg cukru
- 2 opakowania żelfixu
Dynie i jabłka obieramy, pozbawiamy pestek i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka i dolewamy troszkę wody, aby nic się nie przypaliło. Zawartość smażymy aż jabłka z dynią zaczną się rozpadać. Co jakiś czas mieszamy. Jeśli chcemy, aby dżem miał aksamitną konsystencję, na tym etapie miksujemy wszystko za pomocą blendera na mus. Następnie dodajemy sok wyciśnięty z pomarańczy. Wsypujemy cukier i dokładnie mieszamy, dopóki cukier się nie rozpuści. Gotujemy jeszcze przez parę minut i wsypujemy żelfixy. Dokładnie mieszamy, aby nie było żadnych grudek. Gdy dżem zacznie bulgotać zmniejszamy ogień i gotujemy około 10 minut. Na łyżkę nabieramy porcję dżemu i odstawiamy na bok. Gdy po minucie masa zacznie tężeć, oznacza to, że dżem jest gotowy. Zdejmujemy garnek z ognia i napełniamy wcześniej wyparzone słoiki dżemem. Zakręcamy i obracamy do góry dnem.
Ten dżem jest świetny. Właśnie dlatego, że ma niesamowicie piękny kolor i zrobiłaś z najlepszych składników. To dlatego jest taki pyszny :)
OdpowiedzUsuńMniam, ten dżem musi smakować genialnie! :) Zazdroszczę tych zapasów na zimę :-)
OdpowiedzUsuńMusi być przepyszny :) i jaki ładny kolorek :)
OdpowiedzUsuńJaki fajny kolor, musi być pyszny :)
OdpowiedzUsuńWszyscy zachwycają się pięknym złocistym kolorem,ale po dodaniu cynamonu,straci ten kolor ustanie się kakaowy.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń