12.11.14

Chleb miodowy na drożdżach



Upiekłam. Swój pierwszy w życiu chleb. Oj, jak pachniało, gdy wyjęłam go z pieca...
Przepis z książki Chleby i bułki wydawnictwa Olesiejuk.
Aż trudno uwierzyć, że sieciówkach można dostać tak wspaniałe książki. Moją dorwałam w Biedronce. Od razu wzbudziła moje zainteresowanie piękną szatą graficzną i solidną oprawą; a gdy zajrzałam do środka to już wiedziałam, że będzie moja. Pierwszą recepturą, na którą się zdecydowałam, był chleb miodowy. Wydawał mi się prosty w wykonaniu a przy okazji uniwersalny w smaku, pasujący zarówno do słodkich, jak i wytrawnych kanapek. W smaku przypomina odrobinę chałkę. Z wierzchu ma lekko twardą skórkę, która po kilku godzinach mięknie. Jak na swoja pierwszą przygodę z domowym pieczywem jestem bardzo zadowolona z tego wypieku :)

Ów chlebek jest kolejną propozycją do 7-dniowego Wyzwania blogowego. Dzisiejszy temat to "Drożdżowelove", zatem mój chleb na drożdżach doskonale wpisuje się w temat.

Składniki:
  • 60 dag mąki pszennej
  • 320 ml ciepłej wody
  • 2 dag świeżych drożdży
  • 2 i 1/2 łyżki oliwy
  • 1 i 1/2 łyżki płynnego miodu
  • 1 łyżeczka soli
Rozkruszone drożdże wymieszać z wodą, miodem oraz 2 łyżkami mąki. Rozczyn przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu na 15 minut.
Pozostałą mąkę przesiać, wymieszać z solą, oliwą i rozczynem. Wyrabiać około 10 minut. Ciasto przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (około 1-1,5 godziny).
Gdy ciasto wyrośnie uformować z niego zgrabny bochenek. Naciąć go z wierzchu 2-3 razy i umieścić na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Piec 40-50 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni. Wyjąć i studzić na kratce. 




11 komentarzy:

  1. też byłam dumna , gdy pierwszy raz upiekłam chleb. Przepisu z miodem jednak nie znam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniały bochen domowego chlebka:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękny chlebek! i jak wspaniale wyrósł :) chętnie bym taki upiekła, tylko z chlebami to u mnie jest trochę niezbyt, bo mam w domu teścia piekarza i praktycznie dziennie rano świeże pieczywo.. ale mam nadzieje, że kiedyś uda mi się wypróbować ten piękny chlebek :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jakie piękny! Chyba polecę jutro do biedronki i zobaczę, może jeszcze jest ta książka :)

    OdpowiedzUsuń
  5. domowy chlebek najlepszy! ale zazdroszczę i sama muszę się zmotywować i piec znowu chleby :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Super pomysł na chlebek i przy tym bardzo apetycznie wygląda ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Gratulacje, wyszedł pięknie, tez muszę w koncu upiec swój pierwszy chlebek:) dziękuję za wizytę u mnie i komentarz, zapraszam częściej, ja będę wpadać, bo masz świetne przepisy i piękne zdjęcia, obserwuję i pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Piękny, wyjątkowo udany debiut :)
    Ja też w Tesco czy Auchan często kupuję książki - są tańsze niż w księgarniach, a można upolować prawdziwe rarytasy :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jest wspaniały! :) Pięknie Ci wyrósł :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*


Copyright © My simple kitchen