11.11.14

Kotlety z gotowanych ziemniaków



Ostatnio jak zwykle spóźniona i nieogarnięta.
Nie wyspana i marudna.

Przepis w ramach 7-dniowego Wyzwania Blogowego. Niestety, przeciągający się remont łazienki nie pozwala mi regularnie dodawać wpisów. Wyzwanie trwa od wczoraj, ale dopiero dzisiaj mogę się dołączyć. Temat drugiego dnia wyzwania to "coś na ciepło". Całe szczęście, że u mnie na obiad prawie zawsze musi być ciepły posiłek, zatem nie miałam specjalnego dylematu co przygotować. Padło na placki z gotowanych ziemniaków, które podałam z sosem pieczarkowym. Było pysznie :)


Składniki:
  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 1 cebula
  • 3 łyżki mąki
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • bułka tarta
Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na oleju na złoty kolor. Ziemniaki utłuc za pomocą tłuczka. Dodać podsmażoną cebulkę, 1 jajko, mąkę oraz solidnie przyprawić solą i pieprzem. Wszystko dokładnie zagnieść i formować w dłoniach zgrabne kotleciki, które następnie należy obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na oleju na jasnobrązowy kolor z obu stron, aż z wierzchu będą chrupiące.


Wpisy również u Marty, Sabiny i Doroty

14 komentarzy:

  1. Też robiłam podobne kotleciki więc wiem, że są cudownie dobre :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Znam je, moja mama kiedyś takie robiła, są pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. te kotlety pyszne, ale sosik najlepszy! cieszę się, że dołączyłaś :*

    OdpowiedzUsuń
  4. Robię podobne i je uwielbiam,właśnie z sosem pieczarkowym:)

    OdpowiedzUsuń
  5. świetne:) chętnie bym zjadła takie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. takie kotleciki są przepyszne, zwłaszcza z dodatkiem sosu :)

    OdpowiedzUsuń
  7. ostatnio i mnie cieżko było się wyspać ale w weekend chociaz nadrobiłam :)
    a kotlety z ziemniaków bardzo lubię, obowiązkowo z sosem pieczarkowym :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie miałam okazji jeść tak przyrządzonych placków, świetny pomysł, chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Chętnie spróbowałabym Twoich kotletów, smażyłam kiedyś podobne i były pyszne... :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Robię podobne ale do kotletów dodaję jeszcze trochę pieprzu ziołowego i gałki muszkatołowej natomiast sos robię z grzybków suszonych. Pycha

    OdpowiedzUsuń
  11. Znam te kotleciki. Są bardzo smaczne. Zwłaszcza z sosem grzybowym czy pieczarkowym jak na zdjęciu :) Polecam!

    OdpowiedzUsuń
  12. A ja poproszę o przepis na ten sos, bo wyglada pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Dziś zrobiłam, pychotka :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*


Copyright © My simple kitchen