Mglisty poranek.
Deszczowe przed południe.
Senne popołudnie.
Ognista czerwień.
Aromatyczne przyprawy.
Mój kubek.
Moja kawa.
Mój autorski przepis, z którego jestem bardzo zadowolona. Aromatyczny
karczek w połączeniu ze słodkawą marchewką i dynią w towarzystwie curry
to niezwykła kompozycja smakowa. Idealna na rozgrzewający jesienny obiad
:)
Składniki:
- 600 g karkówki
- 600 g dyni
- 2 średnie cebule
- 1 ząbek czosnku
- 2-3 duże marchewki
- 1 liść laurowy
- po 4-5 ziarenek ziela angielskiego i pieprzu czarnego
- 2 łyżeczki mąki
- po 2 łyżeczki keczupu i koncentratu pomidorowego
- 700 ml bulionu
- sól, pieprz, przyprawa do mięs, curry
Mięso kroimy w kostkę i przyprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do mięsa. Wrzucamy na rozgrzany tłuszcz i smażymy około 5 minut. Następnie dorzucamy pokrojoną w piórka cebulę, posiekany czosnek i pokrojoną w półplasterki marchewkę.Dodajemy również liść laurowy, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Smażymy następne 5 minut i zalewamy całość bulionem. Gotujemy aż mięso i marchewka będą miękkie. W następnej kolejności dodajemy koncentrat pomidorowy i keczup. Dorzucamy dynię i doprawiamy curry. Gotujemy na małym ogniu aby dynia się nie rozpadła. Odlewamy troszkę płynu i rozprowadzamy w nim mąkę. Następnie zawiesinę wlewamy do garnka i mieszamy. Gulasz powinien znacznie zgęstnieć. Doprawić solą, pieprzem i ewentualnie curry lub przyprawą do zup. Trzymać na małym ogniu aż dynia zmięknie. Podawać z ryżem.
Mmmm pysznie wygląda ten gulasz :)
OdpowiedzUsuńPiękny ma kolor! :)
OdpowiedzUsuńświetne konkretne danie:)
OdpowiedzUsuńLubię gulasze, chociaż w takiej postaci to jeszcze nigdy nie jadłam. Bardzo ciekawe połączenie :)
OdpowiedzUsuńAle pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńBardzo smaczny obiad. Ja się pisze na taki gorący kociołek pysznego gulaszu :)
OdpowiedzUsuńTaki smakowity obiad to samym wyglądem musi rozchmurzać takie szare jesienne dni :D
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda, smakować musi znakomicie :)
OdpowiedzUsuńjak jest curry to juz w ciemno mi smakuje :D
OdpowiedzUsuń