11.12.14

Kokomakowiec - kruche ciasto z makiem i kokosem


Przepis na to ciasto wygrzebałam gdzieś z jakieś starej gazetki promocyjnej pewnego supermarketu. Wydawał mi się ciekawy i przede wszystkim prosty. "Kokomakowiec" (jak go sobie nazwałam;)) zniknął ze stołu bardzo szybko i zasmakował nawet mnie, która za makiem nie przepada :)


Ciasto jest niezwykle kruche, dlatego do krojenia radzę użyć ostrego noża. Warstwa makowa i kokosowa idealnie się ze sobą komponują tworząc zgrany duet. Do jednej połowy ciasta możemy dodać także kakao, wówczas ciasto zyska również na oryginalnym wyglądzie.


Ciasto na małą blaszkę

Składniki:

Ciasto kruche:
  • 250 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 70 g cukru
  • 100 g masła
  • 3 żółtka
Warstwa makowa:
  • 550 g masy makowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kaszy manny
Warstwa kokosowa:
  • 3 białka
  • szczypta soli
  • 100 g cukru pudru
  • 150 g wiórek kokosowych
Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić je na dwie części (1/3 i 2/3). Mniejszą część zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki. Większą częścią ciasta wyłożyć blaszkę. Posypać je kaszą manną. Na to wyłożyć masę makową wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodać cukier puder a następnie wiórki kokosowe. Masę kokosową wyłożyć na masę makową. Na wierzch zetrzeć mniejszą cześć ciasta z zamrażarki. Ciasto piec w temperaturze 180 stopni przez około godzinę. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. 






11 komentarzy:

  1. To jeden z moich świątecznych planów co do wypieków. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, uwielbiam ciasta z kokosem:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam i mak i kokos, wiec chętnie zrobiłabym to ciasto, ale byłabym wdzięczna, gdybyś podała wymiary tej malej blaszki.:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Od razu podbił moje serce ten kokomakowiec. Jest niesamowity. Pysznie wygląda i zmieszałaś w nim moje smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. kolejne pyszne i świąteczne ciacho u Ciebie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. wlasnie zrobilam :) trwalo naprawde krociutko

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*


Copyright © My simple kitchen