15.3.15

Babka z Michałkami



Witam! :)
Jak tam nastroje po obejrzeniu Chochli? :) Podobała Wam się nasza publikacja? :)
Powoli zbliża się czas, kiedy trzeba pomyśleć o Wielkanocnych daniach. Dlatego na blogu będą się teraz pojawiać przepisy związane z tą tematyką.
Na pierwszy rzut - babka. Zwykła, wręcz najzwyklejsza. Do upieczenia do popołudniowej herbaty kiedy nie mamy ochoty na nic wymyślnego. A oryginalności dodają jej Michałki.


Babka dla Michała.
Babka Michasia.
Babka dla Misia.
Babka dla M.

Szukając pomysłu na ciasto dla mojego M, który jest wielbicielem babek, nawinęło mi się na myśl ciasto z owymi cukierkami. Oczywiście, jeśli akurat w domu takowych nie posiadacie możecie je zastąpić dowolną tabliczką czekolady.


Składniki:
  • 250 g masła
  • 200 g cukru
  • 4 jajka
  • 350 g mąki
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 budyń waniliowy
  • 200 g cukierków Michałki *
  • cukier puder lub polewa czekoladowa do dekoracji
*cukierki można zastąpić dowolną czekoladą

Masło ucieramy na miękki puch. Stopniowo wsypujemy cukier z cukrem waniliowym i miksujemy tak długo, aż kryształki cukru będą słabo wyczuwalne. Następnie dodajemy po jednym jajku. Nie przerywając mieszania wsypujemy partiami mąkę z budyniem oraz proszkiem do pieczenia i dolewamy po trochu mleka. Mieszamy aż ciasto będzie jednolite. Michałki kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do ciasta. Mieszamy za pomocą łyżki. Ciasto przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką. Pieczemy przez około 60 minut w temperaturze 180 stopni (aż do suchego patyczka). Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem lub oblewamy polewą czekoladową.





17 komentarzy:

  1. co za smakowitość, ale kusisz, kusisz .Pozdrawiam,
    Andula

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszna, puszysta babeczka :) Fajny pomysł z dodaniem michałków :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ja fanką babek nie jestem, ale za to A. juz tak :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetna, świąteczna babka. Uwielbiam. Na stole świątecznym koniecznie musi być :)

    OdpowiedzUsuń
  5. No, Kochana piękna baba, po prostu muszę ją upiec !

    OdpowiedzUsuń
  6. No, Kochana piękna baba, po prostu muszę ją upiec !

    OdpowiedzUsuń
  7. Wow ale baba, zapisuję przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  8. No masz, po prostu boska babka! I jak ja mam teraz bez niej żyć? ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. jaka piękna babka! wyszła Ci świetnie!

    OdpowiedzUsuń
  10. Jaka piękna i duża babka. Jeszcze nie robiłam babki z cukierkami, jednak moje ulubione Michałki to te białe :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Niby taka zwykła, a wygląda fantastycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wow :)) Cudna ta Twoja babka :))

    OdpowiedzUsuń
  13. Wypasiona babka, bo moimi ulubionymi michałkami :)

    OdpowiedzUsuń
  14. dziś upiekłam babkę z pewnymi modyfikacjami składnikowymi. Zamiast michałków ( chociaż miałam, bo specjalnie kupiłam) dodałam ( w całości ) pastylki miętowe , a budyń waniliowy zastąpiłam śmietankowym i zrezygnowałam z cukru wanililowego ( o waniliowy trochę trudno w sklepach). Zapach przecudny, smak też . Następnym razem dodam mniej masła, bo jest zbyt tłuste z całą kostką. Dziękuję za kolejny wyśmienity przepis . Andula
    PS. do michałkowj babki jeszcze wrócę

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło się czyta takie komentarze, że komuś smakowało :) Zawsze mnie to ogromnie cieszy, jak ktoś jest zadowolony z przepisu :) A modyfikacje jak najbardziej wskazane - w końcu każdy szuka swojego smaku :)

      Usuń

Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*


Copyright © My simple kitchen