17.3.15

Schab nadziewany śliwką i żurawiną



Czujecie już wiosnę?
Ciepłe promienie słoneczne, ciepły wiatr czy drzewa pokrywające się zielonymi listkami. Tak u mnie prezentuje się dzisiaj pogoda za oknem :)


Na wielkanocny stół proponuję Wam pyszny schab nadziewany żurawiną i suszonymi śliwkami :) Schab może być podawany na ciepło, jako dane główne, jak i zarówno na zimno, jako przystawka.


Składniki:
  • 1 kg schabu bez kości
  • 50 g suszonej żurawiny
  • 100 g suszonych śliwek
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • sól, pieprz, słodka papryka
Schab naciąć przez środek tworząc kieszonkę. Śliwki pokroić na mniejsze kawałki i wymieszać je z żurawiną. Owocami nadziać schab. Boki można spiąć wykałaczką. Oliwę, miód oraz przyprawy wymieszać ze sobą. Mieszanką natrzeć dokładnie mięso po czym odstawić je do lodówki na całą noc. Schab piec w temperaturze 180 stopni przez około godzinę.



Przepis na powyższy schab znajdziecie również w Chochli :) (patrz prawa strona).

12 komentarzy:

  1. pysznie wygląda:) bardzo lubię podawać taką wersje schabu lubię podawać na niedzielny obiad:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Taki schab kojarzy się ze świętami :) Wygląda fantastycznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj wiosna już wprasza się drzwiami i oknami :D Szczególnie gdy na blogach takie smakołyki :P
    Schab wygląda okazale :)

    OdpowiedzUsuń
  4. właśnie czuć już że święta tuż tuż :)

    OdpowiedzUsuń
  5. pyszne mięsko, tak nadziane to prawdziwa rozpusta :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale piękny, taki bogaty :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszny schabik, świetnie nadziany. Na święta i nie tylko najlepsza domowa wędlina :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Schabik wygląda bardzo apetycznie, aż chce się sięgnąć po porcję :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetnie nadziany schabik :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*


Copyright © My simple kitchen