"Uwielbiam dni, w których moim jedynym problemem jest kawa czy herbata".
:))
Jeden z moich ulubionych serników. Popisowe ciasto mojej przyszłej teściowej, które zawładnęło moim sercem od pierwszego kęsa. Im dłużej postoi, tym lepiej smakuje. Choć rzadko zdarza się aby ciasto starczyło na dłużej, bo znika w zaskakującym tempie. Może ten sernik znajdzie się na Waszym świątecznym stole? :)
Powyższy przepis znajdziecie również w numerze "Chochla" (patrz - prawa strona).
Ciasto na dużą blachę
Składniki:
Ciasto:
- 50 dag mąki
- 20 dag masła
- 2 jajka
- 4 łyżki miodu
- 1,5 łyżeczki sody
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
- 1 kg sera
- 1 szklanka cukru
- 25 dag masła
- 1 cukier waniliowy
- 4 jajka
- 3 budynie waniliowe
- 1 szklanka mleka
- ½ kostki masła
- 4 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżki zimnej wody
Ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto. W razie konieczności podsypywać mąką jeśli zbyt mocno by się kleiło. Podzielić je na 3 równe części. Każdą z nich wyłożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem i wysypaną mąką. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 10 -12 minut na złoty kolor.
Polewa: Masło rozpuścić w garnuszku. Zdjąć z ognia i dodać cukier
puder. Wymieszać. Następnie dodać kakao i mieszać, aż polewa zgęstnieje. Na
końcu dodać 2 łyżki zimnej wody. Gotową polewą polać sernik i posypać np.
wiórkami kokosowymi, płatkami migdałowymi lub orzechami.
Ciasto smakuje najlepiej na drugi – trzeci dzień po
upieczeniu, gdy smaki się ze sobą przegryzą.
Prezentuje się rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuńkolejnego ciasta już dziś nie piekę, jestem po degustacji babki z michałkami po modyfikacji przepisowej. Andula
OdpowiedzUsuńpięknie wygląda to ciasto, aż nabrałam ochoty na kawałeczek:)
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda i na pewno pyszny jest :) Muszę wypróbować ten przepis :)
OdpowiedzUsuńJest superowe!
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis, fantastyczny sernik. Pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię to ciasto, pycha:)
OdpowiedzUsuńWygląda fantastycznie, świetny przepis :)
OdpowiedzUsuńBardzo zachęcająco wygląda to ciasto, chyba niebawem je upiekę :)
OdpowiedzUsuń