Koza. Księciu.
Prosiak. Księżna.
Jest i Pandzia.
A nad wszystkim czuwa Rolnik.
Jak widać, przezwiska rodzą się czasami już w piaskownicy... :D
Od jakiegoś czasu obserwuje na blogu spore zainteresowanie pigwą, zwłaszcza takiej w formie do herbaty. Starając się sprostać waszym oczekiwaniom postanowiłam taką przyrządzić. I dzisiaj oto dzielę się z Wami przepisem na pyszną pigwę w syropie idealną do herbatki na jesienne i zimowe wieczory.
Taka pigwa jest wprost banalna w przygotowaniu. Potrzebne są tylko owoce pigwy i cukier. I troszkę cierpliwości by później cieszyć się aromatycznymi owocami w gęstym i słodkim syropie. A im dłużej postoi w słoikach tym gęściejszy syrop powstanie. To dzięki temu, że owoce pigwy same w sobie zawierają bardzo dużo pektyn. Tak przygotowana pigwa nadaje się nie tylko do herbaty - będzie również świetnym dodatkiem np. do gofrów czy naleśników.
Z podanej porcji wyszły mi 3 małe słoiki (takie jak na zdjęciu).
Składniki:
- 2 duże pigwy
- 200 g cukru
Na pewno smakuje genialnie :) Pyszności w małym słoiczku :)
OdpowiedzUsuńTeż kiedyś robiłam i potwierdzam jest przepyszna ☺️
OdpowiedzUsuńrewelacyjny pomysł i ja robię coś takiego wykorzystując pigwowiec, ktory bardziej mi smakuje. Pozdrawiam, Andula
OdpowiedzUsuń