13.10.18

Ciasto kruche z pigwą i śmietanową polewą


"Wybaczcie bałagan. Tu się mieszka".
Powieszę sobie ten cytat w domu :D



Otrzymałam ostatnio sporo owoców pigwy. Część trafiła do słoików oraz nalewki a resztę postanowiłam wykorzystać do ciasta. Jeśli chodzi o przepis na nalewkę to niestety będziecie musieli poczekać do przyszłego roku, gdy tyle zajmuje jej przygotowanie (a raczej leżakowanie w celu nabrania mocy) ale za to przepisem na ciasto mogę się podzielić od razu ;) Długo szukałam przepisu na ciasto z pigwą, które by mnie zadowalało. No i znalazłam (patrz źródło). Sami oceńcie, czy zechcecie je przygotować. Ja uważam, że warto! :)


Połączenie pigwy i tej śmietanowej polewy to coś niecodziennego i ... przepysznego! Smakuje niczym pieczony sernik z lekko karmelową nutą. A pigwa świetnie ten smak łamie a jednocześnie podkreśla. Nadzienie w czasie pieczenia wyrasta (później znacznie opada) więc nie rezygnujcie z wyłożenia boków ciastem, gdyż one ładnie nadzienie utrzymają w całości i nic się nie rozleje poza formę. Z pewnością jeszcze ją kiedyś przygotuję a póki co zachęcam Was do wypróbowania wypieków z pigwą. Jest nieco zapomnianym owocem ale wartym poświęcenia mu swojej uwagi i spróbowania go w wypiekach. Na szczęście ostatnio wraca do łask i cieszy się coraz większym zainteresowaniem, więc na pewno będziecie mieli okazję po nie sięgnąć.

Źródło: (klik)


Tortownica 26 cm

Składniki:

Ciasto kruche:
  • 250 g mąki
  • 125 g masła
  • 50 g cukru
  • 1 łyżka zimnej wody
  • 1 jajko
  • szczypta soli
 Nadzienie:
  • 800 g pigwy
  • 2 jajka
  • 80 g cukru
  • 200 g kwaśnej śmietany
  • 300 ml śmietany kremówki
  • 1 cukier waniliowy
  • szczypta cynamonu

Ciasto kruche: Z podanych składników zagnieść kruche ciasto i wstawić je na minimum pół godziny do lodówki. Po tym czasie rozwałkować je i wyłożyć nim tortownicę. Boki formy również pokryć ciastem tworząc rant na około 3/4 wysokości. Ciasto ponakłuwać widelcem.

Pigwy obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w grubsze plastry. Rozłożyć na cieście. Piekarnik nagrzać do temperatury 190 stopni i podpiec w nim ciasto przez około 20 minut.

Nadzienie: Gdy ciasto się podpieka przygotować polewę. Jajka wraz z cukrem i cukrem waniliowym ubić za pomocą trzepaczki aż nieco zbieleją i nabiorą objętości. Następnie dodać obie śmietany oraz  cynamon i dokładnie wymieszać. Gotową polewę wylać na podpieczone ciasto z pigwami i ponownie wstawić do piekarnika. Piec około 60 minut, aż wierzch ciasta nabierze złotego koloru. Ciasto kroić po wystudzeniu.



2 komentarze:

Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*


Copyright © My simple kitchen