"Wybaczcie bałagan. Tu się mieszka".
Powieszę sobie ten cytat w domu :D
Otrzymałam ostatnio sporo owoców pigwy. Część trafiła do słoików oraz nalewki a resztę postanowiłam wykorzystać do ciasta. Jeśli chodzi o przepis na nalewkę to niestety będziecie musieli poczekać do przyszłego roku, gdy tyle zajmuje jej przygotowanie (a raczej leżakowanie w celu nabrania mocy) ale za to przepisem na ciasto mogę się podzielić od razu ;) Długo szukałam przepisu na ciasto z pigwą, które by mnie zadowalało. No i znalazłam (patrz źródło). Sami oceńcie, czy zechcecie je przygotować. Ja uważam, że warto! :)
Połączenie pigwy i tej śmietanowej polewy to coś niecodziennego i ... przepysznego! Smakuje niczym pieczony sernik z lekko karmelową nutą. A pigwa świetnie ten smak łamie a jednocześnie podkreśla. Nadzienie w czasie pieczenia wyrasta (później znacznie opada) więc nie rezygnujcie z wyłożenia boków ciastem, gdyż one ładnie nadzienie utrzymają w całości i nic się nie rozleje poza formę. Z pewnością jeszcze ją kiedyś przygotuję a póki co zachęcam Was do wypróbowania wypieków z pigwą. Jest nieco zapomnianym owocem ale wartym poświęcenia mu swojej uwagi i spróbowania go w wypiekach. Na szczęście ostatnio wraca do łask i cieszy się coraz większym zainteresowaniem, więc na pewno będziecie mieli okazję po nie sięgnąć.
Źródło: (klik)
Tortownica 26 cm
Składniki:
Ciasto kruche:
- 250 g mąki
- 125 g masła
- 50 g cukru
- 1 łyżka zimnej wody
- 1 jajko
- szczypta soli
- 800 g pigwy
- 2 jajka
- 80 g cukru
- 200 g kwaśnej śmietany
- 300 ml śmietany kremówki
- 1 cukier waniliowy
- szczypta cynamonu
Ciasto kruche: Z podanych składników zagnieść kruche ciasto i wstawić je na minimum pół godziny do lodówki. Po tym czasie rozwałkować je i wyłożyć nim tortownicę. Boki formy również pokryć ciastem tworząc rant na około 3/4 wysokości. Ciasto ponakłuwać widelcem.
Pigwy obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w grubsze plastry. Rozłożyć na cieście. Piekarnik nagrzać do temperatury 190 stopni i podpiec w nim ciasto przez około 20 minut.
Nadzienie: Gdy ciasto się podpieka przygotować polewę. Jajka wraz z cukrem i cukrem waniliowym ubić za pomocą trzepaczki aż nieco zbieleją i nabiorą objętości. Następnie dodać obie śmietany oraz cynamon i dokładnie wymieszać. Gotową polewę wylać na podpieczone ciasto z pigwami i ponownie wstawić do piekarnika. Piec około 60 minut, aż wierzch ciasta nabierze złotego koloru. Ciasto kroić po wystudzeniu.
Ależ ono musi smakować pysznie :) Wygląda świetnie :)
OdpowiedzUsuńależ kuszące to ciasto
OdpowiedzUsuń