7.10.18

Curry z kurczakiem, papryką i dynią


W napięciu.
Oczekiwaniu.
Jeszcze jedna kawa. I herbata.


To curry idealnie nadaje się na jesienny obiad. Jest w pięknym, złocistym kolorze, zawiera jesienne warzywa i idealnie rozgrzewa. A dzięki soczewicy potrawa jest sycąca. Ilość bulionu dostosujecie sobie do własnych upodobań - czy wolicie gęstszą czy nieco rzadszą potrawę. A odważniejsi mogą dodać papryczkę chili :)


Składniki:
  • 2 filety z kurczaka
  • 1 cebula
  • 3/4 szklanki czerwonej soczewicy
  • 2 czerwone papryki
  • 1/2 małej dyni piżmowej
  • 200 ml mleczka kokosowego
  • 500-700 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
  • sól, pieprz, słodka papryka, wędzona papryka, kurkuma, chili
 
Kurczaka pokroić w małą kostkę i przyprawić solą, pieprzem, słodką i wędzoną papryką. Cebulę obrać i drobno posiekać. Dynię oraz paprykę obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić - paprykę w paski a dynię w kostkę. Cebulę podsmażyć w garnku na złoty kolor. Dodać kurczaka i przesmażyć parę minut. Następnie wsypać soczewicę i wlać bulion. Całość zamieszać, przykryć i gotować na małym ogniu przez około 10 minut. Po tym czasie dodać paprykę i dynię i nadal gotować. Gdy soczewica się rozgotuje a warzywa zmiękną, wlać mleczko kokosowe. Zagotować, zdjąć z ognia i przyprawić do smaku solą, pieprzem, 1/2 łyżeczki kurkumy oraz szczyptą chili.



4 komentarze:

  1. zgadzam się: pogoda piękna, danie wspaniałe ; po prostu :kolorystyczne zgranie. Pozdrawiam, Andula

    OdpowiedzUsuń
  2. Niesamowicie apetycznie się prezentuje :) Zjadłabym z wielką przyjemnością i prosiła o dokładkę ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda mega!!
    choć pogoda nas jeszcze rozpieszcza to takie przepisy na pewno sie jeszcze przydadzą:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*


Copyright © My simple kitchen