W napięciu.
Oczekiwaniu.
Jeszcze jedna kawa. I herbata.
To curry idealnie nadaje się na jesienny obiad. Jest w pięknym, złocistym kolorze, zawiera jesienne warzywa i idealnie rozgrzewa. A dzięki soczewicy potrawa jest sycąca. Ilość bulionu dostosujecie sobie do własnych upodobań - czy wolicie gęstszą czy nieco rzadszą potrawę. A odważniejsi mogą dodać papryczkę chili :)
Składniki:
- 2 filety z kurczaka
- 1 cebula
- 3/4 szklanki czerwonej soczewicy
- 2 czerwone papryki
- 1/2 małej dyni piżmowej
- 200 ml mleczka kokosowego
- 500-700 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
- sól, pieprz, słodka papryka, wędzona papryka, kurkuma, chili
Kurczaka pokroić w małą kostkę i przyprawić solą, pieprzem, słodką i wędzoną papryką. Cebulę obrać i drobno posiekać. Dynię oraz paprykę obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić - paprykę w paski a dynię w kostkę. Cebulę podsmażyć w garnku na złoty kolor. Dodać kurczaka i przesmażyć parę minut. Następnie wsypać soczewicę i wlać bulion. Całość zamieszać, przykryć i gotować na małym ogniu przez około 10 minut. Po tym czasie dodać paprykę i dynię i nadal gotować. Gdy soczewica się rozgotuje a warzywa zmiękną, wlać mleczko kokosowe. Zagotować, zdjąć z ognia i przyprawić do smaku solą, pieprzem, 1/2 łyżeczki kurkumy oraz szczyptą chili.
zgadzam się: pogoda piękna, danie wspaniałe ; po prostu :kolorystyczne zgranie. Pozdrawiam, Andula
OdpowiedzUsuńNiesamowicie apetycznie się prezentuje :) Zjadłabym z wielką przyjemnością i prosiła o dokładkę ;)
OdpowiedzUsuńwygląda mega!!
OdpowiedzUsuńchoć pogoda nas jeszcze rozpieszcza to takie przepisy na pewno sie jeszcze przydadzą:)
Takie dania uwielbiam:)
OdpowiedzUsuń