8.3.15

Wiśniowiec z kremem


Witam wszystkich! Drodzy czytelnicy :)
Jak zapewne zauważyliście, nie było mnie tutaj sporo czasu.
Pragnę serdecznie Was przeprosić i już spieszę z wyjaśnieniami. Otóż pracowałam nad bardzo ważnym projektem, który lada moment ujrzy światło dzienne, dlatego prowadzenie bloga musiałam odsunąć na dalszy plan. Mam jednak nadzieję, że mi szybko wybaczycie i w ramach przeprosin dacie się skusić na to pyszne ciasto :) Na biszkopcie, z wiśniami, kremem i polewą :) Przepis dostałam od koleżanki, która sobie to ciasto bardzo zachwalała :)

A wszystkim kobietkom życzę z okazji dzisiejszego Dnia Kobiet samych wspaniałości :) Miłego dnia! :)


Składniki na dużą blachę:

Biszkopt:
  • 6 łyżek ciepłej wody
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Warstwa wiśniowa:
  • 2 małe słoiki wiśni
  • 3 galaretki wiśniowe
Krem waniliowy:
  • 700 ml mleka
  • 2 budynie waniliowe
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 250 g masła
  • 50 ml wódki
 Polewa czekoladowa:
  • 1/2 kostki masła
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki wody
Biszkopt: Żółtka oddzielamy od białek. Do białek dodajemy 6 łyżek wody i ubijamy na sztywno. Partiami wsypujemy cukier z cukrem waniliowym. Ubijamy, aż beza stanie się gładka i lśniąca. Dodajemy po jednym żółtku. Nadal mieszając wsypujemy po trochu mąki wymieszanej z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Ciasto przelewany na wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu ciasto lekko studzimy i gdy jest jeszcze dość ciepłe, ściągamy z niego papier.

Warstwa wiśniowa:
Wiśnie odsączamy z kompotu. Sok zlewamy do garnka i dolewamy tyle wody, aby całość miała objętość 1 litra. Wodę z sokiem zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia i rozpuszczamy w niej galaretki. Odstawiamy do przestygnięcia. Pozostałe z kompotu wiśnie rozkładamy równomiernie na biszkopcie. Gdy galaretka zacznie tężeć zalewamy nią wiśnie. Odstawiamy do całkowitego stężenia galaretki (najlepiej do lodówki).

Krem waniliowy: Z mleka i proszków budyniowych gotujemy budyń. Odstawiamy do całkowitego wychłodzenia. Masło miksujemy na gładki puch. Dodajemy cukier puder a następnie po łyżce zimnego budyniu. Na końcu wlewamy wódkę. Mieszamy aż krem będzie miał jednolitą konsystencję. Rozsmarowujemy go na masie wiśniowej.

Polewa czekoladowa: Masło rozpuszczamy w rondelku. Zdejmujemy z ognia i dodajemy cukier puder. Dokładnie mieszamy aż masło z cukrem się połączą i wsypujemy kakao. Polewa powinna lekko zgęstnieć. Na końcu dolewamy 2 łyżki wody i odstawiamy na chwilę, aby przestygła. Jeszcze ciepłą polewę rozprowadzamy na kremie.





12 komentarzy:

  1. idealnie świętujesz nasz dzień kochana! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie wygląda, dawno nie jadłam żadnego ciasta z wiśniami :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Madziu kochana, dziękuję Ci za pracę, jaką włożyłaś w naszą wspólną "Chochlę" :***

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie wygląda! Ciasto idealne na dzisiejszy dzień :)

    OdpowiedzUsuń
  5. świetne ciacho :) ostatnio mam jakiś brak weny na słodkie wypieki, a owoce w zamrażalce zalegają, w tym wiśnie. muszę pokombinować :)

    OdpowiedzUsuń
  6. świetne ciacho :) ostatnio mam jakiś brak weny na słodkie wypieki, a owoce w zamrażalce zalegają, w tym wiśnie. muszę pokombinować :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mmm, znakomicie to ciasto wygląda :)
    Trzymam kciuki za projekt :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszny przekładaniec, tyle wspaniałych warstw, uczta dla podniebienia :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*


Copyright © My simple kitchen