czwartek, 12 lutego 2015

Gorąca czekolada truskawkowa



Przyznać się, ile pączków już dzisiaj zjedliście? ;)
Ja wprawdzie nie podeślę Wam przepisu na domową produkcję tych słodkości, ale mam dla Was coś równie słodkiego - gorącą czekoladę truskawkową. W piękny, różowym kolorze - w sam raz na Walentynki :) Piliście już kiedyś taką? To polecam ją osobom którym nie straszna słodycz w buzi :)



 Składniki:
  • 15 dag truskawek (użyłam mrożonych)
  • 70 g białej czekolady
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 100 ml mleka
Truskawki rozmrażamy i za pomocą blendera miksujemy na gładką pulpę. Do garnuszka wlewamy mleko oraz śmietanę i podgrzewamy, niemal do wrzenia. Następnie zdejmujemy z ognia i wrzucamy połamaną na kawałki białą czekoladę. Czekamy aż czekolada całkowicie się rozpuści (od czasu do czasu poruszamy garnuszkiem). Gdy to nastąpi dodajemy pulpę truskawkową i mieszamy. Jeśli trzeba, podgrzewamy jeszcze chwilę całość na małym ogniu aż będzie dostatecznie ciepła. Przelewamy do szklanek i dowolnie dekorujemy (ja użyłam resztki pulpy truskawkowej i zrobiłam esy-floresy).


12 komentarzy:

  1. Ja takiej czekolady nie piłam! Przepysznie musi smakować! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Boski przepis, na pewno wypróbuję :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Super, koniecznie muszę zrobić:)

    OdpowiedzUsuń
  4. może i simple kitchen ale bynajmniej nie banalna! ;) Wygląda świetnie, tak kolorowo :)
    pozdrawiam i zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale pięknie podane! Aż chce się spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  6. O rety, co za wspaniała, kaloryczna bomba, marzę żeby ją wypić. :))

    OdpowiedzUsuń
  7. wow, jestem zachwycona przepisem, mniam! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...