12.2.15

Gorąca czekolada truskawkowa



Przyznać się, ile pączków już dzisiaj zjedliście? ;)
Ja wprawdzie nie podeślę Wam przepisu na domową produkcję tych słodkości, ale mam dla Was coś równie słodkiego - gorącą czekoladę truskawkową. W piękny, różowym kolorze - w sam raz na Walentynki :) Piliście już kiedyś taką? To polecam ją osobom którym nie straszna słodycz w buzi :)



 Składniki:
  • 15 dag truskawek (użyłam mrożonych)
  • 70 g białej czekolady
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 100 ml mleka
Truskawki rozmrażamy i za pomocą blendera miksujemy na gładką pulpę. Do garnuszka wlewamy mleko oraz śmietanę i podgrzewamy, niemal do wrzenia. Następnie zdejmujemy z ognia i wrzucamy połamaną na kawałki białą czekoladę. Czekamy aż czekolada całkowicie się rozpuści (od czasu do czasu poruszamy garnuszkiem). Gdy to nastąpi dodajemy pulpę truskawkową i mieszamy. Jeśli trzeba, podgrzewamy jeszcze chwilę całość na małym ogniu aż będzie dostatecznie ciepła. Przelewamy do szklanek i dowolnie dekorujemy (ja użyłam resztki pulpy truskawkowej i zrobiłam esy-floresy).



12 komentarzy:

Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*


Copyright © My simple kitchen