Wbrew pozorom ten bigosik nie jest wcale czasochłonny. Młodą kapustę wystarczy niedługo gotować a w międzyczasie możemy przygotować sobie mięsną wkładkę. Najlepiej smakuje na drugi dzień, więc polecam przygotować go wieczorem. Jest znacznie delikatniejszy w smaku niż taki tradycyjny bigos i idealnie pasuje na wiosenny obiad :)
Składniki:
- 1 główka młodej kapusty
- 3 plasterki boczku
- 3 kiełbasy śląskie
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz, cukier, vegeta
- pęczek koperku
Boczek pokroić w kostkę i wytopić na patelni. Dodać posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy cebula się zrumieni dołożyć pokrojoną w kostkę lub talarki kiełbasę. Wszystko razem przesmażyć przez parę minut i dodać do odcedzonej kapusty. Dodać koncentrat pomidorowy i gotować bigos na małym ogniu aż woda znacznie odparuje. Przyprawić według uznania solą, pieprzem, cukrem i ewentualnie vegetą. Na sam koniec dodać posiekany świeży koperek. Podawać z pieczywem.
Taki bigosik bardzo lubię , nawet bardziej niż taki tradycyjny :)
OdpowiedzUsuńdawno nie jadłam bigosu, aż mi zaburczało w brzuchu :)
OdpowiedzUsuńZ młodej kapustki to ja wszystko zjem, jest pyszna :)
OdpowiedzUsuńlubię taki bigosik z młodej kapusty, jest naprawdę bardzo pyszny :)
OdpowiedzUsuńbardzo apetycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię bigosik z młodej kapusty :)
OdpowiedzUsuńDawno nie jadłam :( Pysznie się prezentuje :))
OdpowiedzUsuńTaki bigos smakuje wyjątkowo dobrze :)
OdpowiedzUsuńz młodek kapusty jeszcze nie robiłam bigosu, zazwyczaj jest duszona z pomidorem i koperkiem, a teraz chcę zrobić gołąbki :)
OdpowiedzUsuń