13.5.15

Bigos z młodej kapusty


Wbrew pozorom ten bigosik nie jest wcale czasochłonny. Młodą kapustę wystarczy niedługo gotować a w międzyczasie możemy przygotować sobie mięsną wkładkę. Najlepiej smakuje na drugi dzień, więc polecam przygotować go wieczorem. Jest znacznie delikatniejszy w smaku niż taki tradycyjny bigos i idealnie pasuje na wiosenny obiad :)


Składniki:
  • 1 główka młodej kapusty
  • 3 plasterki boczku
  • 3 kiełbasy śląskie
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz, cukier, vegeta
  • pęczek koperku
Kapustę posiekać i gotować aż będzie miękka. Odcedzić.
Boczek pokroić w kostkę i wytopić na patelni. Dodać posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy cebula się zrumieni dołożyć pokrojoną w kostkę lub talarki kiełbasę. Wszystko razem przesmażyć przez parę minut i dodać do odcedzonej kapusty. Dodać koncentrat pomidorowy i gotować bigos na małym ogniu aż woda znacznie odparuje. Przyprawić według uznania solą, pieprzem, cukrem i ewentualnie vegetą. Na sam koniec dodać posiekany świeży koperek. Podawać z pieczywem.





9 komentarzy:

  1. Taki bigosik bardzo lubię , nawet bardziej niż taki tradycyjny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. dawno nie jadłam bigosu, aż mi zaburczało w brzuchu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Z młodej kapustki to ja wszystko zjem, jest pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  4. lubię taki bigosik z młodej kapusty, jest naprawdę bardzo pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię bigosik z młodej kapusty :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dawno nie jadłam :( Pysznie się prezentuje :))

    OdpowiedzUsuń
  7. Taki bigos smakuje wyjątkowo dobrze :)

    OdpowiedzUsuń
  8. z młodek kapusty jeszcze nie robiłam bigosu, zazwyczaj jest duszona z pomidorem i koperkiem, a teraz chcę zrobić gołąbki :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*


Copyright © My simple kitchen