niedziela, 3 maja 2015

Bułki z pieczarkami i serem


Te bułeczki upiekłam dla mojego M kiedy wybrał się ostatnio na ryby. I okazały się strzałem w dziesiątkę. Wszyscy byli nimi zachwyceni, nawet jego kumpel, który za pieczarkami nie przepada. Ja również jestem bardzo zadowolona z tego wypieku. Bułeczki są mięciutkie, puszyste i po prostu pyszne. Z ciastem pracuje się bardzo dobrze. Skorzystałam z niezawodnego przepisu z Moich Wypieków (klik) i wiem, że na pewno upiekę je jeszcze nie jeden raz. Dużym ich plusem jest również to, że nadzienie można dowolnie modyfikować. Ja dodałam od siebie trochę sera a następnym razem planuję dodać jakąś kiełbaskę. Myślę, że takie bułeczki będą doskonałą przekąską na niejednym majowym pikniku czy też grillu.


Składniki na 9 dużych bułek:

Ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 2 łyżki oleju
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 płaska łyżeczka cukru
 Farsz:
  • 500 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • sól, pieprz, papryka słodka
  • kilka plasterków żółtego sera
 Dodatkowo:
  • 1 jajko wymieszane z 1 łyżką mleka do posmarowania bułek
Ciasto: Z 1/2 szklanki mleka, 1 łyżeczki cukru, 2 łyżek mąki i drożdży przygotować zaczyn, który odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut do wyrośnięcia. Do miski wsypać mąkę, wbić jajko, dodać sól, olej
i wlać ciepłą wodę. Następnie dodać wyrośnięty zaczyn i przez około kilka minut energicznymi ruchami wyrobić elastyczne ciasto. Przełożyć je do miski, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia (aż podwoi swoją objętość).


Farsz: Gdy ciasto będzie wyrastać przygotowujemy nadzienie. Pieczarki obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę obieramy, kroimy w piórka i obsmażamy na patelni. Dodajemy pieczarki i przyprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką. Smażymy tak długo aż pieczarki będą miękkie a cała woda z patelni wyparuje.

Gdy ciasto wyrośnie chwilę je jeszcze zagniatamy a następnie dzielimy na równe części (mi wyszło 9 sporych bułeczek). Każdą część spłaszczamy w dłoni i lekko rozciągamy (tworząc kształt koła), na środek kładziemy porcję farszu, kawałek sera i zwijamy brzegi do środka tworząc bułeczkę. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia"zamknięciem" do dołu". Podczas formowania bułeczek uważamy, aby ciasto nigdzie się nam za bardzo nie rozciągnęło, co zapobiegnie pękaniu bułeczek podczas pieczenia. Nadziane bułeczki przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 20-25 minut do napuszenia.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Przed włożeniem do piekarnika smarujemy dokładnie bułki jajkiem wymieszanym z mlekiem. Pieczemy przez około 20-25 minut aż bułki nabiorą jasnobrązowej barwy.












12 komentarzy:

  1. Zjadłabym jeszcze ciepłe...pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne bułeczki, ostatnio robiłam podobne, tylko w kształcie kieszonek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo smakowicie wyglądają. Najlepsze są właśnie domowe bułeczki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. idealne na majówkowy piknik!

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam bułeczki, te z wsadem i te bez. Uwielbiam Twoje pomysły i przepisy. Korzystam, jak tylko mogę i chcę. Pozdrawiam,
    Andula

    OdpowiedzUsuń
  6. bardzo lubie takie wytrawne bułki :)

    OdpowiedzUsuń
  7. O, z pieczarkami to ja uwielbiam, niedługo takie bułeczki zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zrobiłam te bułeczki, wyszły przepyszne! :))

      Usuń
    2. To się nazywa ekspresowe tempo! :D Cieszę się, że Ci posmakowały :)

      Usuń
  8. Pyszne, świetne nadzienie, sama musiałabym takie zrobić :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...