Urlop. Jak to pięknie brzmi. Lecz zamiast wylegiwać się do późnych godzin porannych buszuję już po mieszkaniu od 5.30. Cóż za ironia losu :) Pogoda pokrzyżowała mi niektóre plany i koniec końców wylądowałam w kuchni :P
Ostatnio mam fazę na drożdżowe wypieki, a zwłaszcza drożdżówki z owocami. Drzewa rodzinnego sadu uginają się pod ciężarem swoich owoców. W tym roku wyjątkowo obficie obdarzyły nas wiśniami. Dlatego nie mając wyboru ;) musiałam upiec z nimi coś słodkiego :) Drożdżówki są bezproblemowe w wykonaniu a z ciastem pracuje się doskonale. Jeśli natomiast lubicie słodsze smaki, to polecam zwiększyć ilość cukru w nadzieniu, bowiem bułki nie są przesłodzone.
Składniki na 10-12 drożdżówek:
Ciasto:
- 500 - 550 g mąki
- 30 g świeżych drożdży
- 250 ml mleka
- 100 g masła
- 2 jajka
- 4 łyżki cukru
- 400 g wydrylowanych wiśni
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 70 g masła
- 100 g mąki
- 35 g cukru pudru
- cukier waniliowy
- cukier puder
- mleko
- aromat rumowy lub sok z cytryny
Kruszonka: Wszystkie wymienione składniki łączymy i zagniatamy ze sobą. Odstawiamy do lodówki.
Nadzienie: Wiśnie mieszamy z cukrem i mąką ziemniaczaną.
Gdy ciasto wyrośnie przekładamy je na blat i ponownie zagniatamy. Dzielimy na na równe części. Każdą część formujemy na kształt placuszka. Na środku kładziemy porcję nadzienia i zawijamy brzegi tworząc zgrabną bułeczkę. Drożdżówki układamy zwinięta częścią do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą drożdżówkę smarujemy mlekiem i układamy na wierzchu kruszonkę.
Nastawiamy piekarnik do 190-200 stopni. Gdy piekarnik będzie już nagrzany a drożdżówki "napuszone" wkładamy je do pieca i pieczemy 20-25 minut.
Gotowe drożdżówki polewamy lukrem.
znam ten smak, pychota. Dziękuję za przypomnienie. Pozdrawiam, czekam na kolejne smakołyki, Andula
OdpowiedzUsuńKuchenne szaleństwa to nie najgorszy sposób na urlop moim zdaniem ;)
OdpowiedzUsuńDrożdżówki wyglądają niesamowicie kusząco :)
Ale boskie! Drożdżówek nigdy dość, a szczególnie takich :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Piękne są! Wypieki z czereśniami nie są chyba tak popularne jak z wiśniami, ale po takie drożdżówki ręce same się wyciągają!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
www.kornikwkuchni.blogspot.com
Uwielbiam domowe drożdżówki, pyszności:)
OdpowiedzUsuńAle apetyczne!
OdpowiedzUsuńdlaczego nie przywiozłaś mi tych pyszności??? :P
OdpowiedzUsuńPięknie wyglądają Twoje drożdżówki. Uwielbiam kwaśne owoce do słodkich bułeczek :)
OdpowiedzUsuńJakie piękne, idealne!
OdpowiedzUsuńFantastyczne bułeczki i piękne zdjecia! :)
OdpowiedzUsuńAle pysznie wyglądają!!!
OdpowiedzUsuńBoskie drożdżówki! :)
OdpowiedzUsuńWyglądają niesamowicie kusząco! *.*
pyszne drożdżówki :)
OdpowiedzUsuńDrożdżówki idealne.
OdpowiedzUsuńWspaniałe bułeczki, pysznie wyglądają :-)
OdpowiedzUsuńWspaniałe bułeczki, pysznie wyglądają :-)
OdpowiedzUsuńOtorgympo_re Marisol Powell https://marketplace.visualstudio.com/items?itemName=clamevdeya.Descargar-Swords-Amp--Bones-2-gratuita
OdpowiedzUsuńcepeconfsa
Uininsege Novi Roberts https://colab.research.google.com/drive/1Ejo_rm2G5vtzI76dWknVsfZ1pcabOsCr
OdpowiedzUsuńdownload
click
link
touchsraffgimar
exalcong-be Keith Carouthers Free download
OdpowiedzUsuńclick
essoifracal