wtorek, 21 lipca 2015

Drożdżówki z wiśniami i kruszonką


Urlop. Jak to pięknie brzmi. Lecz zamiast wylegiwać się do późnych godzin porannych buszuję już po mieszkaniu od 5.30. Cóż za ironia losu :) Pogoda pokrzyżowała mi niektóre plany i koniec końców wylądowałam w kuchni :P


Ostatnio mam fazę na drożdżowe wypieki, a zwłaszcza drożdżówki z owocami. Drzewa rodzinnego sadu uginają się pod ciężarem swoich owoców. W tym roku wyjątkowo obficie obdarzyły nas wiśniami. Dlatego nie mając wyboru ;) musiałam upiec z nimi coś słodkiego :) Drożdżówki są bezproblemowe w wykonaniu a z ciastem pracuje się doskonale. Jeśli natomiast lubicie słodsze smaki, to polecam zwiększyć ilość cukru w nadzieniu, bowiem bułki nie są przesłodzone.


Składniki na 10-12 drożdżówek:

Ciasto:
  • 500 - 550 g mąki
  • 30 g świeżych drożdży
  • 250 ml mleka
  • 100 g masła
  • 2 jajka
  • 4 łyżki cukru
Nadzienie:
  • 400 g wydrylowanych wiśni
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Kruszonka:
  • 70 g masła
  • 100 g mąki
  • 35 g cukru pudru
  • cukier waniliowy
Lukier:
  • cukier puder
  • mleko
  • aromat rumowy lub sok z cytryny 
Ciasto: Z drożdży, 2 łyżek mąki i ok 70 ml ciepłego mleka przygotowujemy zaczyn. Przykrywamy go ściereczką i odstawiamy na 20 minut. Mleko z masłem  rozpuszczamy na małym ogniu aż składniki się połączą i pozostawiamy do wystudzenia. Do miski wsypujemy mąkę i cukier. Dodajemy jajka a następnie wlewamy mleko z masłem (musi być jeszcze ciepłe) i wyrośnięty zaczyn. Wszystko dokładnie ze sobą łączymy i zagniatamy elastyczne ciasto. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce aż do podwojenia swojej objętości.

Kruszonka: Wszystkie wymienione składniki łączymy i zagniatamy ze sobą. Odstawiamy do lodówki.

Nadzienie: Wiśnie mieszamy z cukrem i mąką ziemniaczaną.

Gdy ciasto wyrośnie przekładamy je na blat i ponownie zagniatamy. Dzielimy na na równe części. Każdą część formujemy na kształt placuszka. Na środku kładziemy porcję nadzienia i zawijamy brzegi tworząc zgrabną bułeczkę. Drożdżówki układamy zwinięta częścią do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą drożdżówkę smarujemy mlekiem i układamy na wierzchu kruszonkę.
Nastawiamy piekarnik do 190-200 stopni. Gdy piekarnik będzie już nagrzany a drożdżówki "napuszone" wkładamy je do pieca i pieczemy 20-25 minut.
Gotowe drożdżówki polewamy lukrem.





16 komentarzy:

  1. znam ten smak, pychota. Dziękuję za przypomnienie. Pozdrawiam, czekam na kolejne smakołyki, Andula

    OdpowiedzUsuń
  2. Kuchenne szaleństwa to nie najgorszy sposób na urlop moim zdaniem ;)
    Drożdżówki wyglądają niesamowicie kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale boskie! Drożdżówek nigdy dość, a szczególnie takich :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękne są! Wypieki z czereśniami nie są chyba tak popularne jak z wiśniami, ale po takie drożdżówki ręce same się wyciągają!
    Pozdrawiam!
    www.kornikwkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam domowe drożdżówki, pyszności:)

    OdpowiedzUsuń
  6. dlaczego nie przywiozłaś mi tych pyszności??? :P

    OdpowiedzUsuń
  7. Pięknie wyglądają Twoje drożdżówki. Uwielbiam kwaśne owoce do słodkich bułeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Fantastyczne bułeczki i piękne zdjecia! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale pysznie wyglądają!!!

    OdpowiedzUsuń
  10. Boskie drożdżówki! :)
    Wyglądają niesamowicie kusząco! *.*

    OdpowiedzUsuń
  11. Wspaniałe bułeczki, pysznie wyglądają :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wspaniałe bułeczki, pysznie wyglądają :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...