Uwielbiam lato za całe bogactwo różnorodnych warzyw. Kiedy nie trzeba mięsa, aby obiad mógł być smaczny i syty. I przy okazji kolorowy. Cukinie, fasolka, papryka... Ja postawiłam właśnie na tę ostatnią.
Jak zrobiłam parę dni temu te papryki faszerowane mój M był nimi zachwycony. Ja również. Przy małej ilości niezbyt wyszukanych składników udało się wyczarować przepyszny, letni obiad.
2 porcje:
Składniki:
- 3 papryki czerwone
- 1 szklanka kaszy kuskus
- 2 marchewki
- 2 cebule
- 2-3 plasterki boczku
- 2 plastry sera żółtego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 spora łyżeczka masła lub margaryny
- 1 cebula
- 1 łyżeczka mąki
- 1 szklanka bulionu
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka śmietany
- sól, pieprz, cukier, zioła prowansalskie
Papryki przekroić na pół o wydrążyć środek.
Boczek pokroić w kostkę i wrzucić na patelnię. Smażyć, aż cały tłuszcz się wytopi. Cebule posiekać w drobną kostkę i dorzucić do boczku. Smażyć, aż nabierze złotego koloru. Dodać startą na drobnych oczkach marchewkę i 1 łyżeczkę słodkiej papryki. Następnie dodać gotową kaszę i wymieszać. Doprawić ewentualnie pieprzem do smaku.
Naczynie żaroodporne wysmarować lekko masłem. Papryki napełnić przygotowanym nadzieniem i ułożyć obok siebie w naczyniu. Na każdą paprykę położyć po kawałku żółtego sera.
Paprykę zapiekać w temperaturze 180 stopni przez 1 godzinę.
W międzyczasie przygotować sos. Masło rozpuścić w garnuszku. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na złoty kolor. Dodać mąkę i wymieszać. Nie przerywając mieszania wlewać partiami bulion aż beszamel nabierze gładkiej konsystencji. Następnie dodać koncentrat pomidorowy i zagotować. Zdjąć z ognia. Doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem oraz ziołami prowansalskimi. Na końcu dodać łyżkę śmietany.
Gotowe papryki podawać z sosem.
no i mam obiad na niedzielę :) Dziękuję za podpowiedź. Pozdrawiam, Andula
OdpowiedzUsuńPysznie :)
OdpowiedzUsuńpychota! :)
OdpowiedzUsuńCałe danie pysznie wygląda, ale do tego sosu dodałabym świeże pomidory. Teraz tak pachną.... :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na obiad, wygląda bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuńPomysł super i jak smakowicie się te papryczki prezentują :))
OdpowiedzUsuńIdealny letni obiad, pychotka!
OdpowiedzUsuńPyszna papryka :)
OdpowiedzUsuńidealny letni obiad :) faszerowane warzywa wystepują o tej porze roku u mnie często :)
OdpowiedzUsuń