23.7.15

Papryka faszerowana po wiejsku



Uwielbiam lato za całe bogactwo różnorodnych warzyw. Kiedy nie trzeba mięsa, aby obiad mógł być smaczny i syty. I przy okazji kolorowy. Cukinie, fasolka, papryka... Ja postawiłam właśnie na tę ostatnią.
Jak zrobiłam parę dni temu te papryki faszerowane mój M był nimi zachwycony. Ja również. Przy małej ilości niezbyt wyszukanych składników udało się wyczarować przepyszny, letni obiad.


2 porcje:

Składniki:
  • 3 papryki czerwone
  • 1 szklanka kaszy kuskus
  • 2 marchewki 
  • 2 cebule
  • 2-3 plasterki boczku
  • 2 plastry sera żółtego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
Sos pomidorowy:
  • 1 spora łyżeczka masła lub margaryny
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka mąki
  • 1 szklanka bulionu
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka śmietany
  • sól, pieprz, cukier, zioła prowansalskie 
Kaszę kuskus zalać wodą (a najlepiej bulionem) tak aby poziom wody sięgał minimalnie poza kaszę. Odstawić na kilka minut, aby kasza wchłonęła płyn.

Papryki przekroić na pół o wydrążyć środek.

Boczek pokroić w kostkę i wrzucić na patelnię. Smażyć, aż cały tłuszcz się wytopi. Cebule posiekać w drobną kostkę i dorzucić do boczku. Smażyć, aż nabierze złotego koloru. Dodać startą na drobnych oczkach marchewkę i 1 łyżeczkę słodkiej papryki. Następnie dodać gotową kaszę i wymieszać. Doprawić ewentualnie pieprzem do smaku.

Naczynie żaroodporne wysmarować lekko masłem. Papryki napełnić przygotowanym nadzieniem i ułożyć obok siebie w naczyniu. Na każdą paprykę położyć po kawałku żółtego sera.
Paprykę zapiekać w temperaturze 180 stopni przez 1 godzinę.

W międzyczasie przygotować sos. Masło rozpuścić w garnuszku. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na złoty kolor. Dodać mąkę i wymieszać. Nie przerywając mieszania wlewać partiami bulion aż beszamel nabierze gładkiej konsystencji. Następnie dodać koncentrat pomidorowy i zagotować. Zdjąć z ognia. Doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem oraz ziołami prowansalskimi. Na końcu dodać łyżkę śmietany.
Gotowe papryki podawać z sosem.



9 komentarzy:

  1. no i mam obiad na niedzielę :) Dziękuję za podpowiedź. Pozdrawiam, Andula

    OdpowiedzUsuń
  2. Całe danie pysznie wygląda, ale do tego sosu dodałabym świeże pomidory. Teraz tak pachną.... :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny pomysł na obiad, wygląda bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pomysł super i jak smakowicie się te papryczki prezentują :))

    OdpowiedzUsuń
  5. idealny letni obiad :) faszerowane warzywa wystepują o tej porze roku u mnie często :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*


Copyright © My simple kitchen