niedziela, 26 lipca 2015

Naleśniki z serem i jagodami




Naleśniki. Niby nic nadzwyczajnego ale wystarczy kilka letnich owoców aby nabrały całkiem innego charakteru. U mnie tym razem jagody, które w połączeniu z serem bardzo nam smakowały. Polecam nie pomijać podsmażania naleśników - na ciepło smakują również fantastycznie, niczym małe serniczki, a skórka jest z wierzchu przyjemnie chrupiąca :)



Na 8 naleśników:

Składniki:

Naleśniki:
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody
  • 1 i 1/3 szklanki mąki
  • 1 cukier waniliowy
Nadzienie serowe:
  • 250 g twarogu
  • skórka otarta z 1/2 cytryny
  • 2 łyżeczki budyniu waniliowego
  • 2-3 łyżki mleka
  • 4 łyżeczki cukru
  • jagody (około 200 g)
Składniki na ciasto mieszamy ze sobą i odstawiamy na 15 minut. Patelnię dobrze rozgrzewamy i lekko natłuszczamy. Wlewamy po porcji ciasta i smażymy naleśniki.
Twaróg mieszamy z resztą podanych składników (oprócz jagód) aż masa będzie jak najmniej grudkowata.
Każdy naleśnik smarujemy porcją sera i posypujemy jagodami. Składamy na pół i potem jeszcze raz na pół. Na patelni rozpuszczamy trochę masła i podsmażamy nadziane naleśniki z obu stron na złoty kolor.


2 komentarze:

Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...