Naleśniki. Niby nic nadzwyczajnego ale wystarczy kilka letnich owoców aby nabrały całkiem innego charakteru. U mnie tym razem jagody, które w połączeniu z serem bardzo nam smakowały. Polecam nie pomijać podsmażania naleśników - na ciepło smakują również fantastycznie, niczym małe serniczki, a skórka jest z wierzchu przyjemnie chrupiąca :)
Na 8 naleśników:
Składniki:
Naleśniki:
- 1 jajko
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody
- 1 i 1/3 szklanki mąki
- 1 cukier waniliowy
- 250 g twarogu
- skórka otarta z 1/2 cytryny
- 2 łyżeczki budyniu waniliowego
- 2-3 łyżki mleka
- 4 łyżeczki cukru
- jagody (około 200 g)
Twaróg mieszamy z resztą podanych składników (oprócz jagód) aż masa będzie jak najmniej grudkowata.
Każdy naleśnik smarujemy porcją sera i posypujemy jagodami. Składamy na pół i potem jeszcze raz na pół. Na patelni rozpuszczamy trochę masła i podsmażamy nadziane naleśniki z obu stron na złoty kolor.
Iście letni, pyszny obiad :)
OdpowiedzUsuńpyszny sezonowy obiad :)
OdpowiedzUsuń