Dzisiaj pora na kolejny post w ramach współpracy z
De Care. Tym razem postanowiłam wykorzystać olej kokosowy. Wiele czytałam na temat jego właściwości i byłam bardzo ciekawa tego specyfiku.
Olej kokosowy ma swoje zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce. Dzięki swoim właściwościom zdrowotnym i pielęgnacyjnym uznawany jest za najzdrowszy olej na ziemi. Poniżej spis kilku jego właściwości:
- zmniejsza otyłość brzuszną (która prowadzi do rozwoju m.in. cukrzycy)
- pomaga budować masę mięśniową (przez co idealnie nadaje się dla osób uprawiających sporty wytrzymałościowe)
- reguluje poziom cukru we krwi (zapobiega cukrzycy)
- ma silne działanie antybakteryjne i grzybobójcze (hamuje rozwój szkodliwych bakterii odpowiedzialnych m.in. za próchnicę i infekcje w jamie ustnej)
Jako, że olej można wykorzystać zarówno do gotowania jak i pieczenia,
zdecydowałam, że wykorzystam go do upieczenia ciasteczek owsianych.
Olej kokosowy znalazł zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce dzięki swoim właściwościom
zdrowotnym i pielęgnacyjnym. Pozyskiwany z miąższu kokosa olej
powszechnie uważa się za najzdrowszy olej na ziemi. Wszystko dlatego, że
ma w swoim składzie wyjątkową grupę cząstek tłuszczu - trójglicerydy
średniołańcuchowe (MCT).
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/olej-kokosowy-zastosowanie-w-kuchni-kosmetyce-wlasciwosci-oleju-kokoso_35755.html
Olej kokosowy znalazł zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce dzięki swoim właściwościom
zdrowotnym i pielęgnacyjnym. Pozyskiwany z miąższu kokosa olej
powszechnie uważa się za najzdrowszy olej na ziemi. Wszystko dlatego, że
ma w swoim składzie wyjątkową grupę cząstek tłuszczu - trójglicerydy
średniołańcuchowe (MCT).
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/olej-kokosowy-zastosowanie-w-kuchni-kosmetyce-wlasciwosci-oleju-kokoso_35755.html
Olej kokosowy znalazł zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce dzięki swoim właściwościom
zdrowotnym i pielęgnacyjnym. Pozyskiwany z miąższu kokosa olej
powszechnie uważa się za najzdrowszy olej na ziemi. Wszystko dlatego, że
ma w swoim składzie wyjątkową grupę cząstek tłuszczu - trójglicerydy
średniołańcuchowe (MCT).
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/olej-kokosowy-zastosowanie-w-kuchni-kosmetyce-wlasciwosci-oleju-kokoso_35755.html
Składniki:
- 160 g płatków owsianych górskich
- 50 g słonecznika
- 100 g mąki pełnoziarnistej
- 2 łyżki miodu
- 1 jajko
- 70 ml oleju kokosowego House of Asia (De Care)
Olej kokosowy rozpuścić. Wsypać do niego resztę składników i dokładnie wymieszać. Odstawić na 10 minut. Po tym czasie dłońmi formować kulki wielkości orzecha włoskiego (lub większe). Układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lekko je spłaszczając. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut. Wystudzić. Przechowywać w zamkniętym pojemniku, gdyż szybko twardnieją.
Uwielbiam ciastka owsiane, z olejem kokosowym jeszcze nigdy nie robiłam, jestem ciekawa ich smaku :)
OdpowiedzUsuńPyszne ! Właśnie upieklam i próbowałam :) u mnie były pięknie rumiane już po 12 minutach, ale być może to kwestia piekarnika. Dla Meza- największego łasucha polalam polewa czekoladowa z oleju kokosowego. Pycha !!! Bardzo dziękuję za przepis : szybki i pewny !!!
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że jesteś zadowolona (i mąż także)^^. Pewnie masz rację z tym piekarnikiem, bo mój czasami lubi mi płatać figle ;)Jak najbardziej polecam dostosować czas pieczenia do swojego sprzętu :) Pozdrawiam :)
Usuńwiórki kokosowe bym dodał :D
OdpowiedzUsuń