niedziela, 12 lipca 2015

Schab zapiekany w sosie śmietanowo - musztardowym



Taki oto schab przyrządziłam dzisiaj na obiad. W ramach współpracy z De Care otrzymałam w paczce m.in. musztardę miodową Dijon. I to właśnie ona stanowiła bazę mojego dania. Mięso wieczorem zamarynowałam w musztardzie a na drugi dzień upiekłam wraz z pozostałymi składnikami. I bardzo polecam tak przygotowany schab, bo nam bardzo smakował. Mięso nie było za suche a śmietana wraz z pozostałymi dodatkami utworzyłam aromatyczny sos. Mięso podałam z ziemniakami i surówką z kapusty. Pychota :)


4 porcje:

Składniki:
  • 4 plastry schabu
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 3 cebule
  • 200 g śmietany 18%
  • 200 g śmietany 30%
  • musztarda miodowa Dijon - Maille (De Care)
  • sól, pieprz, papryka słodka, liść laurowy, gałka muszkatałowa, przyprawa do mięs
Mięso obficie natrzeć pieprzem, słodką papryką i przyprawą do mięsa. Każdy plaster posmarować grubo musztardą miodową (z obu stron). Przełożyć do pojemnika, zakryć folią spożywczą i odstawić na noc do lodówki.
Marchewkę i pietruszką obrać i pokroić w plastry. Cebulę posiekać w piórka.
Na patelni rozpuścić kawałeczek margaryny i krótko podsmażyć mięso z obu stron. Schab przełożyć do naczynia żaroodpornego. Posmarować cienko pozostałą musztardą, w której marynowało się mięso. Na patelnię wrzucić pietruszkę z marchewką, oprószyć solą i pieprzem i również krótko podsmażyć. Jarzyny rozłożyć naokoło schabu. Cebulę podsmażyć na osobnej patelni na złoty kolor. Wyłożyć na wierzch schabu.
Obie śmietany ze sobą wymieszać, dodać sól i pieprz i wylać na mięso. Na wierzch rozkruszyć dwa listki laurowe oraz zetrzeć trochę gałki muszkatałowej.
Schab zapiekać w temperaturze 180 stopni przez 60 minut.

9 komentarzy:

  1. schabik pierwsza klasa :) takim obiadem bym nie pogardziła :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Prezentuje się wyśmienicie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Robiłam podobny schab ale w majonezie, teraz musze wypróbować wersje z musztarda i śmietaną :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ależ to rewelacyjnie wygląda, pyszny schabik:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny przepis. Bardzo lubię mięso z dodatkiem musztardy, bo ona dodaje odpowiedniego smaczku. Mniam, już się oblizałam na sam widok :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale to musi być dobre. Taki schabik zapiekany w sosie mniam. ślinka leci od patrzenia :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...