niedziela, 23 sierpnia 2015

Ciasto owsiane z nektarynką



"Chciałoby się zacząć jeszcze raz,
Chciałoby odnaleźć zmarnowany czas,
Utracony blask.

Ile jeszcze we mnie wiary,
Ile jeszcze we mnie samym sił
na nowe dni, ile szans.
Ile jeszcze we mnie wiary,
Ile jeszcze we mnie samym sił,
by dalej żyć w taki czas".


Coma, Daleka droga do domu


Długo zastanawiałam się, czy opublikować ten przepis. Ciasto jest pyszne. Ma lekko orzechowy smak, do którego bardzo dobrze pasują nektarynki. Jest bardzo syte - wystarczy jeden kawałek żeby się najeść. Jest proste w wykonaniu. I w całości pieczone na mące owsianej. W czym zatem tkwi problem?
To wypiek eksperymentalny :D I strasznie się kruszy:P Mi osobiście to specjalnie nie przeszkadzało jednak wiele ujmuje mu ze strony wizualnej (co widać zresztą na zdjęciu). Ale zapewniam, że jest zjadliwe i nikt nie ucierpiał po jego zjedzeniu :D ;)

Składniki na średnią keksówkę:
  • 125 g masła
  • 125 g cukru
  • 325 g mąki owsianej
  • 50 g mielonych orzechów włoskich
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki cukry waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1-2 nektarynki
  • płatki migdałowe i cukier do posypania
Masło z cukrem i cukrem waniliowym utrzeć na puszystą masę. Dodać jajka i dokładnie wymieszać. Powoli wsypywać mąkę z proszkiem do pieczenia, mąkę ziemniaczaną oraz dolewać mleko. Na końcu wyspać mielone orzechy. Ciasto dokładnie wymieszać. Formę keksówkę wysmarować masłem i wysypać mąką. Wlać ciasto i wygładzić. Poukładać cząstki nektarynek. Wierzch ciasta posypać cukrem i płatkami migdałowymi. Ciasto piec w temperaturze 190 stopni przez około godzinę (aż do suchego patyczka).



15 komentarzy:

  1. świetny przepis :) muszę wypróbować, coś czuję że zasmakuje mi :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Taki jego urok ;)
    Idealne na drugie śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. I tak wyszło pięknie i pysznie :) Mniam ..

    OdpowiedzUsuń
  4. Chyba jeszcze nie jadłam ciasta z nektarynkami, ups;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Eksperymenty czasem są najlepszą opcją. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uważam ze wyszło świetnie. W smaku tez pewnie rewelacyjne :) Maka owsiana jest właśnie taka. Wypeiki sa kruchutkie. Ja dodaję mąkę jaglaną lub więcej ziemniaczanej. Ale w sumie to smak ciasta jest ważny. Domownicy i przyjaciele to doceniają :) Pozdrawiam Dorota

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda bardzo zachęcająco :)
    w sumie oprócz owsianych ciasteczek, nie robiłam jeszcze nic owsianego :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda bosko, jak z nektarynką, to biorę w ciemno:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie wiem o co chodzi, ale wygląda dobrze! Jak jesienne ciacho :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Fantastyczne ciasto, lubię wszystko co owsiane :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam takie ciasta, wyszło Ci na prawdę zdrowe i piękne ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Jakie fajne ciacho, i jak pięknie podane , Fajna dekoracja :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...