wtorek, 18 sierpnia 2015

Kurczak pieczony w sosie sojowym z chili i limonką


Nigdy nie przepadałam z smakiem cytrusów w mięsie. Kurczak z cytryną to zdecydowanie nie moje smaki. Natomiast kurczak z limonką to zdecydowanie co innego. Przepis powstał spontanicznie - szukałam w sieci dobrej marynaty z użyciem sosu sojowego ale nic mi nie podpasowało, więc sama dobrałam składniki. Efekt? Taki kurczak bardzo mi smakował :)

Składniki:


  • 4 kawałki kurczaka ( u mnie dwie ćwiartki przekrojone na pół)  
  • 1/3 szklanki sosu sojowego Yamasa (De Care)
  • sok z 1 limonki
  • 2 ząbki czosnku - przeciśnięte przez praskę
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1/4 łyżeczki chili

  •  
    Sos sojowy, sok z limonki, chili, miód i czosnek dokładnie ze sobą wymieszać. Kurczaka włożyć do worka i zalać marynatą. Odstawić do lodówki na kilka godzin. Następnie wyjąć kurczaka z marynaty i ułożyć w naczyniu żaroodpornym dolewając 2-3 łyżki marynaty. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około godziny czas, od czasu do czasu obracając mięso, aby nabrało koloru z każdej strony.





    7 komentarzy:

    1. Właśnie go robię i mam pytanie: czy naczynie do pieczenia ma być odkryte czy przykryte ? Pozdrawiam. :)

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Przepraszam za spóźnioną odpowiedź. Ja miałam odkryte :)

        Usuń
    2. pyszna marynata :) często wykorzystuję sos sojowy właśnie do nich :)

      OdpowiedzUsuń
    3. Smakowity kurczak :) Lubię taki pieczony z sosem :)

      OdpowiedzUsuń
    4. Wygląda pysznie, ja lubię połączenie kurczaka z ananasem. :)

      OdpowiedzUsuń

    Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...