sobota, 15 sierpnia 2015

Tarta z masą śmietanową, borówkami i galaretką


Dawno nie piekłam żadnego ciasta. Upały nie sprzyjają włączaniu piekarnika przez co i słodkości nieco mniej. Ostatnio jednak miałam spory zapas borówek w lodówce i koniecznie chciałam je wykorzystać do ciasta. Zdecydowałam się zatem na tartę, której spód piecze się raptem parę minut a wierzchnia warstwa nie wymaga zbyt wiele zachodu. I po wyjęciu z lodówki mamy przyjemny, orzeźwiający deser :)


Forma o średnicy 25 cm

Składniki:

Ciasto:
  • 250 g mąki
  • 100 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 2 jajka 
  • szczypta soli
Masa śmietanowa:
  • 250 g mascarpone
  • 200 g śmietany kremówki
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • skórka otarta z cytryny
Dodatkowo:
  • 300 g borówek
  • 1 galaretka truskawkowa
Ciasto: Wszystkie składniki dokładnie i szybko ze sobą zagniatamy. Zawijamy w kule, owijamy folią spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki. Następnie rozwałkowujemy je na wielkość formy i wykładamy ją ciastem, dociskając je do środka. Nakłuwamy gęsto widelcem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 15-20 minut. Wyjmujemy i studzimy.

Masa śmietanowa: Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Dodajemy mascarpone, cukier puder oraz skórkę z cytryny. Dokładnie mieszamy. Gotową masę rozprowadzamy na kruchym spodzie. Na masie śmietanowej układamy borówki i wkładamy całość do lodówki.
Galaretkę rozpuszczamy w 400 ml gorącej wody. Gdy zacznie tężej wylewamy ją na owoce. Ciasto schładzamy w lodówce aż galaretka całkowicie stężeje.

 



6 komentarzy:

  1. Bardzo na czasie wypiek:)wygląda smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię takie ciasta,najlepsze właśnie o tej porze roku :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Koniecznie muszę wypróbować!
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie http://ogrodekzaoknem.blogspot.com/
    PS: Obserwuję, liczę na rewanż.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...