sobota, 31 października 2015

Jabłecznik

Jabłecznik

Pogoda nastraja do refleksji i zadumy. Przynajmniej ta z porannego biegu, kiedy to mgła spowiła ziemię i tylko gdzieniegdzie dobrze było widać trasę. Cisza. Wokoło ani jednej żywej duszy. Tylko liście szeleszczące pod stopami. Całe mnóstwo pięknych, kolorowych liści. Żółtych, czerwonych, purpurowych i złotych...


Nad wszystkie wypasione ciasta z masami, kremami czy śmietaną  przedkładam te klasyczne i proste. Najlepiej z sezonowymi owocami. A jesienią królują jabłka. Mnóstwo jabłek. Małe, duże, czerwone, żółte, słodkie czy kwaśne. W rodzinnym sadzie mam ich mnóstwo. I dlatego nie mogło się obejść bez jabłecznika. Bardzo fajne i kruche ciasto i masa jabłkowa z mnóstwem bakalii (wersja dla mnie, bo M nie lubi). Jesienna kwintesencja. Skorzystałam z tego przepisu na ciasto, nadzienie lekko zmodyfikowałam (klik).


Składniki na małą blaszkę

Ciasto:
  • 600 g mąki
  • 200 g masła
  • 200 g cukru pudru
  • 2 jajka
  • 3 żółtka
  • 200 g kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
Nadzienie:
  • 1,5 kg jabłek (waga po obraniu)
  • 1 cukier waniliowy
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • 6 łyżek cukru
  • 2-3 łyżki bułki tartej
  • opcjonalnie: rodzynki i orzechy

Ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto, które podzielić na dwie równe części. Wstawić je do lodówki na godzinę. W międzyczasie przygotować nadzienie jabłkowe.

Nadzienie: Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do garnka, wlać odrobinę wody i dodać cukier, cukier waniliowy oraz cynamon. Całość gotować na małym ogniu aż jabłka zmiękną a większa część płynu odparuje. Przed samym końcem wsypać bakalie.

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Wyjąć ciasto z lodówki. Jedną część rozwałkować i wyłożyć nim blaszkę. Podpiec przez około20 minut. Następnie wyjąć, posypać bułką tartą i wyłożyć jabłka. Drugą część ciasta również rozwałkować na kształt blaszki i nanieść na jabłka. Ciasto piec jeszcze przez 35-40 minut. Przed podaniem dobrze wystudzić i posypać cukrem pudrem.





11 komentarzy:

  1. To co? zamieniasz Twoje pyszności jabłuszkowe za moje dyniowe ciasto?:)

    OdpowiedzUsuń
  2. obiecałaś, ze się podzielisz
    i co? i figa :P nie podzieliłaś się :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak to nie? :P A kto zapraszał na kawkę?:P :)

      Usuń
  3. jabłeczniki czy szarlotki uwielbiamy tak samo jak serniki i ciągle goszczą na naszym stole:)
    Piękne zdjęcia i świetny przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudowny jabłecznik, kwintesencja jesieni :)

    OdpowiedzUsuń
  5. chyba nie mogę wchodzić na blogi tego typu:):):) ślinka cieknie jak nigdy, to wygląda tak pysznie a pewnie jeszcze lepiej smakuje!:)
    Zapraszam do mnie i proszę o klikanie w linki Romwe! :) *TUTAJ*
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. cudowne ciasto! :) kupiłaś mnie, wypieki z jabłkami to moje must have o tej porze roku :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jakie łatwe ciasto a jak znakomicie wygląda. Pewnie pysznie smakuje i kusi swoim wyglądem :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda po prostu obłędnie. Cudo :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...