2.11.15

Leczo z dynią, kiełbasą i czerwoną fasolą


Wiatr we włosach.
Oślepiające światło.
Pomarańczowe widoki.
A potem herbatka z pigwą.


Mała wariacja na temat lecza :) Z dynią zamiast cukinii, z czerwoną fasolą i... cynamonem, który fajnie podkreśla smak pomidorów :) Takie leczo w wersji jesiennej. Jak Wam się podoba taka kombinacja? :)
Potrawa wychodzi bardzo syta, nie trzeba już żadnych dodatków - nam wystarczył chlebek :)

Leczo z dynią, kiełbasą i czerwoną fasolą

Składniki:
  • 3 kiełbasy (użyłam tych od Nove)
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 700 g passaty pomidorowej
  • 1/2 małej dyni hokkaido
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka śmietany
  • sól, pieprz, cukier, zioła prowansalskie
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy na oleju. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę lub plasterki kiełbasę. Dorzucamy również pokrojoną w kotkę paprykę. Smażymy całość przez około 5 minut i wlewamy passatę pomidorową. Dosypujemy soli, pieprzu, ziół oraz cukru. Gotujemy na średnim ogniu. Dynię obieramy, wydrążamy i kroimy w większą kostkę. Dodajemy do garnka wraz z czerwoną fasolą i całość gotujemy pod przykryciem na małym ogniu aż dynia będzie miękka. Na koniec jeszcze raz ewentualnie doprawiamy i dodajemy cynamon. Zdejmujemy z ognia i dodajemy śmietanę. Mieszamy. Podajemy z pieczywem.

Leczo z dynią, kiełbasą i czerwoną fasolą




5 komentarzy:

Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*


Copyright © My simple kitchen