Wiatr we włosach.
Oślepiające światło.
Pomarańczowe widoki.
A potem herbatka z pigwą.
Mała wariacja na temat lecza :) Z dynią zamiast cukinii, z czerwoną fasolą i... cynamonem, który fajnie podkreśla smak pomidorów :) Takie leczo w wersji jesiennej. Jak Wam się podoba taka kombinacja? :)
Potrawa wychodzi bardzo syta, nie trzeba już żadnych dodatków - nam wystarczył chlebek :)
Składniki:
- 3 kiełbasy (użyłam tych od Nove)
- 1 cebula
- 1 czerwona papryka
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 700 g passaty pomidorowej
- 1/2 małej dyni hokkaido
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka śmietany
- sól, pieprz, cukier, zioła prowansalskie
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy na oleju. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę lub plasterki kiełbasę. Dorzucamy również pokrojoną w kotkę paprykę. Smażymy całość przez około 5 minut i wlewamy passatę pomidorową. Dosypujemy soli, pieprzu, ziół oraz cukru. Gotujemy na średnim ogniu. Dynię obieramy, wydrążamy i kroimy w większą kostkę. Dodajemy do garnka wraz z czerwoną fasolą i całość gotujemy pod przykryciem na małym ogniu aż dynia będzie miękka. Na koniec jeszcze raz ewentualnie doprawiamy i dodajemy cynamon. Zdejmujemy z ognia i dodajemy śmietanę. Mieszamy. Podajemy z pieczywem.
Bardzo lubię dania, idealne na chłodne dni:)
OdpowiedzUsuńCudowne jesienne leczo :) Bardzo lubię na rozgrzewkę :)
OdpowiedzUsuńKochana uwielbiam takie dania :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam leczo, ta wersje jesienna bardzo mi się podoba :)
OdpowiedzUsuńlubię takie jesienne jednogarnkowce :)
OdpowiedzUsuń