14.10.15

Kotlety mielone z dynią, gorgonzolą i suszonymi pomidorami



Pada deszcz. Śnieg też już sypał. Czyżby zima? Mam nadzieję, że nie... Bo na talerzu u mnie wciąż jesiennie, co zapewne widać :) Powoli wkraczam już w sezon dyniowy i na pierwszy rzut dynia wylądowała w naszym dzisiejszym obiedzie. Jako, że po nocnej zmianie nie palę się zbyt specjalnie do przygotowywania wymyślnych obiadów miałam zamiar zrobić po prosu mielone. Jednak spojrzałam najpierw na parapet. Patrzę - dynia. Otwieram lodówkę a w niej jeszcze w słoiku kilka suszonych pomidorów a na półce wyżej kawałek gorgonzoli. Jakoś mi to wszystko razem pasowało i tym oto sposobem wyszły mielone w całkiem innej, jesiennej odsłonie. Pychota :) Podałam je jeszcze z sosem pomidorowym (którego nie ma na zdjęciu).


Składniki (mi wyszło 8 mielonych):
  • 400 g mięsa mielonego
  • 1 szklanka startej na tarce dyni
  • kilka suszonych pomidorów
  • 1 jajko
  • 1 mała cebula
  • 3 łyżki kaszy manny
  • bułka tarta do obtoczenia
  • kawałek sera gorgonzla
  • sól, pieprz, ostra papryka, przyprawa do mięsa 
Cebulę obieramy i siekamy w drobną kostkę. Suszone pomidory kroimy na mniejsze kawałki. W misce mieszamy ze sobą mięso, dynię, cebulę, suszone pomidory, jajko, kaszę manną i przyprawy. Najlepiej wymieszać wszystko rękami, aby mięso dobrze się połączyło ze wszystkimi składnikami. W dłonie nabieramy porcję mięsa, robimy małe wgłębienie i wkładamy kawałek gorgonzoli. Formujemy mielone i obtaczamy je w bułce tartej. Na patelni roztapiamy tłuszcz i smażymy kotlety z obu stron na średnim ogniu.




7 komentarzy:

  1. Mmmm, wyglądają bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowne kotleciki. Taki obiad zjadłabym z wielką chęcią.

    OdpowiedzUsuń
  3. wspaniale urozmaicone tradycyjne mielone :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudowne kotleciki :-) z chęcią takie zrobię na obiad :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale miałaś świetny pomysł na takie niezwykłe kotlety. Pysznie wyglądają. Zjadłabym z chęcią, bo jestem ciekawa smaku, bo wygląd mówi że są bardzo smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam gorgonzolę, naprawdę świetny pomysł:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*


Copyright © My simple kitchen