Tort, który kojarzy mi się z kwintesencją jesieni. Wprawdzie robiony już miesiąc wcześniej, gdy jesień dopiero pukała do naszych drzwi, jednak październik wydawał mi się najodpowiedniejszym miesiącem na podzielenie się nim z Wami :) Jeśli lubicie gładkie masy, to zamiast twarogu użyjcie serka na sernik. A zamiast samemu przygotowywać galaretkę możecie po prostu podgotować jabłka i użyć galaretki gotowej, np cytrynowej.
Przepis (ze swoimi zmianami) znalazłam w archiwalnym numerze Sól i Pieprz.
Przepis znajdziecie również w magazynie Życie ze Smakiem.
Tortownica 26 cm
Składniki:
Ciasto:
- 2 jajka
- 100 g cukru
- 40 g masła
- 80 g mielonych orzechów włoskich
- 50 g mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka starta z cytryny
- 250 g twarogu
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka skórki startej z cytryny
- 400 ml mleka
- 50 g cukru
- 1 budyń waniliowy
- 1 galaretka brzoskwiniowa
- 600 g jabłek
- 1 cytryna
- 80 g cukru
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- 30 g żelatyny
Twaróg utrzeć z cukrem waniliowym i cynamonem. Wsypać skórkę z cytryny, wymieszać. Na mleku z cukrem ugotować budyń. Dodać galaretkę, zagotować mieszając. Dodawać partiami do masy serowej i dokładnie wymieszać. Masę wyłożyć na upieczony i wystudzony spód. Schłodzić. Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w plastry. Skropić sokiem z cytryny. Przełożyć do garnka. Zalać 250 ml wody, dodać cukier i cynamon. Gotować kilka minut na małym ogniu aż jabłka będą miękkie (ale nie będą się rozpadać). Żelatynę wymieszać ze 150 ml zimnej wody i odstawić, aby napęczniała. Następnie rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać do jabłek, wymieszać i wystudzić. Gdy masa jabłkowa zacznie tężeć, wylać ją na masę serową. Ciasto przed podaniem dobrze schłodzić.
Piękny jesienny torcik. Zrobiłaś taki śliczny klimat. Cudne zdjęcia. Nie wiem czym się bardziej zachwycić. Ale póki co, częstuję się kawałkiem, bo trudno się powstrzymać :)
OdpowiedzUsuńDziękuję:) Bardzo się starałam zarówno w aranżacji fotograficznej jak i przy samym cieście :)
UsuńPiękny torcik. Taki typowo jesienny :)
OdpowiedzUsuńWspaniały torcik, bardzo lubię ciasta z dodatkiem jabłek :-) wygląda cudnie :-)
OdpowiedzUsuńmniam! :) uwielbiam słodkości z jabłkami :)
OdpowiedzUsuńJaki fajny torcik :) Pomysłowy!
OdpowiedzUsuńBardzo, bardzo apetyczny!
OdpowiedzUsuńWyszedł prześlicznie ;)
OdpowiedzUsuńpiękny torcik :)
OdpowiedzUsuńzdjęcia również:D
Pyszne ciacho, chętnie sięgnęłabym po kawałek :)
OdpowiedzUsuńCudowne jesienne smaki - moje ulubione. Torcik pięknie wygląda i aż kusi, żeby sięgnąć po kawałek :)
OdpowiedzUsuńJa zrobiłam z tego torcika torcik letni i wykorzystałam pierwsze jabłka.Muszę Ci napisać że gdy go robiłam to jakoś miałam przeczucie że mi nie wyjdzie ale efekt końcowy okazał się rewelacyjny.Torcik jest pyszny i smakował wszystkim moim gościom którzy przyszli do mnie z życzeniami urodzinowymi.Pozdrawiam.Jola
OdpowiedzUsuńCieszę się Jolu, że torcik Ci się udał i że smakował :) Dziękuję za miły komentarz :)Pozdrawiam :)
Usuń