Dzisiaj przepis banalnie prosty i szybki. Warzywa na patelnię sprawdzają się zawsze w kryzysowych sytuacjach, gdy chcemy szybko stworzyć jakiś obiad bez konieczności obierania i obrabiania wielu warzyw. Troszkę więcej czasu zajmuje tylko mięso, które trzeba trzymać jakiś czas w marynacie.
W marynacie, której nie trzeba już doprawiać. Taką marynatę otrzymałam w ramach współpracy z De Care i to właśnie ją wykorzystałam przy ostatnim obiedzie. Ja miałam akurat karkówkę, ale jeszcze lepiej sprawdzi się kurczak - którego nie trzeba tak długo marynować a i jego czas obróbki jest znacznie krótszy.
Jeszcze kilka słów na temat samej marynaty. Jest przeznaczona głównie do marynowania kurczaka
i wołowiny. Mięso, które w niej leżakowało nabiera lekko słodkiego a zarazem wyrazistego aromatu. Jednak pomimo, że przyrządzone w niej mięso wyszło bardzo smaczne, to nie zdecyduję się na nią kolejny raz, ponieważ ma w swoim składzie o wiele za dużo cukru i syropu glukozowo-fruktozowego.
Składniki:
- 4 małe kawałki karkówki (lub 2 duże)
- 1cebula
- 2 ząbki czonsku
- ok 3/4 szklanki marynaty do mięs Sempio Bulgogi (De Care)
- 1 opakowanie warzyw na patelnię
- sól, pieprz
z obu stron. Następnie dolać ok 1/2 szklanki wody i dusić pod przykryciem aż mięso zmięknie.
W międzyczasie przygotować warzywa na patelnię, które na sam koniec doprawić do smaku solą, pieprzem, czy - jak kto lubi - odrobiną vegety. Gotowe mięso wyłożyć na warzywach.
Pyszne danie z tej karkówki wymyśliłaś :)
OdpowiedzUsuńszybki obiad po pracy :)
OdpowiedzUsuńPysznie, bardzo ;)
OdpowiedzUsuńBardzo smakowicie wygląda Twój obiad. Pysznie przygotowane mięso, wspaniałe warzywa... Czego chcieć więcej? Pewnie dokładkę (dla niektórych) :)
OdpowiedzUsuńNo nie powiem, całkiem całkiem:-) Pokażę mężowi, On uwielbia karkówkę.
OdpowiedzUsuń