6.10.15

Krem z pietruszki z boczkiem


W całym domu unosi się cudowny zapach jabłecznika. Nuty jabłek, cynamonu i kruchego ciasta wdzierają się w każdy zakamarek oraz na klatkę schodową. Może doczekam się niespodziewanych gości, kto wie?:) Już od kilku dni chodzi za mną ciasto z jabłkami i powstrzymuję się, aby nie zjeść jeszcze ciepłego :) Ale co ja Wam będę tutaj opowiadać o jabłeczniku skoro mowa dzisiaj będzie o zupie. Zupie krem z pietruszki. Jedliście już kiedyś? Ja po raz pierwszy, ale na pewno nie ostatni. Dodatkowego charakteru nadaje zupie chrupiący boczek. Może ktoś się skusi? :)

Przepis na krem z pietruszki znalazł się również w magazynie Życie ze Smakiem.


Składniki:
  • 400 g korzenia pietruszki
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 2 duże ziemniaki
  • 2 plastry wędzonego boczku
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • 2-3 łyżki oleju
Pietruszkę, marchewkę i cebulę obrać i pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać olej i wrzucić warzywa. Smażyć je chwilę, a następnie dusić pod przykryciem około 10 minut. Warzywa zalać 1 litrem wody i gotować aż będą miękkie. W międzyczasie ziemniaki obrać, pokroić w grubszą kostkę i ugotować. Plastry boczku wytopić na patelni aby stały się chrupiące. Ugotowane warzywa zmiksować na krem. Dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i przyprawić do smaku solą, pieprzem i gałką. Ugotowane ziemniaki wyłożyć na talerze, zalać zupą i udekorować chrupiącym boczkiem.




7 komentarzy:

  1. Fajny pomysł na krem, chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  2. zupa z pietruszki wygląda bardziej na ..... dyniową niż pietruszkową. Pozdrawiam, Andula

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ciekawa zupka. Spróbowałabym jej smaku :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo jesiennie się prezentuje ta zupa :)

    OdpowiedzUsuń
  5. z pietruszki jeszcze nie robiłam kremu, może być ciekawy w smaku :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*


Copyright © My simple kitchen