W całym domu unosi się cudowny zapach jabłecznika. Nuty jabłek, cynamonu i kruchego ciasta wdzierają się w każdy zakamarek oraz na klatkę schodową. Może doczekam się niespodziewanych gości, kto wie?:) Już od kilku dni chodzi za mną ciasto z jabłkami i powstrzymuję się, aby nie zjeść jeszcze ciepłego :) Ale co ja Wam będę tutaj opowiadać o jabłeczniku skoro mowa dzisiaj będzie o zupie. Zupie krem z pietruszki. Jedliście już kiedyś? Ja po raz pierwszy, ale na pewno nie ostatni. Dodatkowego charakteru nadaje zupie chrupiący boczek. Może ktoś się skusi? :)
Przepis na krem z pietruszki znalazł się również w magazynie Życie ze Smakiem.
Składniki:
- 400 g korzenia pietruszki
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 2 duże ziemniaki
- 2 plastry wędzonego boczku
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- 2-3 łyżki oleju
Fajny pomysł na krem, chętnie bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuńale taki krem musi być pyszny :)
OdpowiedzUsuńzupa z pietruszki wygląda bardziej na ..... dyniową niż pietruszkową. Pozdrawiam, Andula
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawa zupka. Spróbowałabym jej smaku :-)
OdpowiedzUsuńbardzo jesiennie się prezentuje ta zupa :)
OdpowiedzUsuńPyszna zupa, do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńz pietruszki jeszcze nie robiłam kremu, może być ciekawy w smaku :)
OdpowiedzUsuń