11.10.15

Torcik jabłkowy



Tort, który kojarzy mi się z kwintesencją jesieni. Wprawdzie robiony już miesiąc wcześniej, gdy jesień dopiero pukała do naszych drzwi, jednak październik wydawał mi się najodpowiedniejszym miesiącem na podzielenie się nim z Wami :) Jeśli lubicie gładkie masy, to zamiast twarogu użyjcie serka na sernik. A zamiast samemu przygotowywać galaretkę możecie po prostu podgotować jabłka i użyć galaretki gotowej, np cytrynowej.


Przepis (ze swoimi zmianami) znalazłam w archiwalnym numerze Sól i Pieprz.
Przepis znajdziecie również w magazynie Życie ze Smakiem.


Tortownica 26 cm

Składniki:

Ciasto:
  •  2 jajka
  • 100 g cukru
  • 40 g masła
  • 80 g mielonych orzechów włoskich
  • 50 g mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka starta z cytryny
Masa serowa:
  • 250 g twarogu
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka skórki startej z cytryny
  • 400 ml mleka
  • 50 g cukru
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 galaretka brzoskwiniowa
Masa jabłkowa:
  • 600 g jabłek
  • 1 cytryna
  • 80 g cukru
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • 30 g żelatyny
Jajka z cukrem i 2 łyżkami wody ubić na gęstą pianę. Ubijając, dodawać stopniowo roztopione masło, orzechy, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz skórkę startą z cytryny. Dokładnie wymieszać. Ciasto wlać do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 25-30 minut (aż do suchego patyczka).
Twaróg utrzeć z cukrem waniliowym i cynamonem. Wsypać skórkę z cytryny, wymieszać. Na mleku z cukrem ugotować budyń. Dodać galaretkę, zagotować mieszając. Dodawać partiami do masy serowej i dokładnie wymieszać. Masę wyłożyć na upieczony i wystudzony spód. Schłodzić. Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w plastry. Skropić sokiem z cytryny. Przełożyć do garnka. Zalać 250 ml wody, dodać cukier i cynamon. Gotować kilka minut na małym ogniu aż jabłka będą miękkie (ale nie będą się rozpadać). Żelatynę wymieszać ze 150 ml zimnej wody i odstawić, aby napęczniała. Następnie rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać do jabłek, wymieszać i wystudzić. Gdy masa jabłkowa zacznie tężeć, wylać ją na masę serową. Ciasto przed podaniem dobrze schłodzić.





13 komentarzy:

  1. Piękny jesienny torcik. Zrobiłaś taki śliczny klimat. Cudne zdjęcia. Nie wiem czym się bardziej zachwycić. Ale póki co, częstuję się kawałkiem, bo trudno się powstrzymać :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję:) Bardzo się starałam zarówno w aranżacji fotograficznej jak i przy samym cieście :)

      Usuń
  2. Wspaniały torcik, bardzo lubię ciasta z dodatkiem jabłek :-) wygląda cudnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. mniam! :) uwielbiam słodkości z jabłkami :)

    OdpowiedzUsuń
  4. piękny torcik :)
    zdjęcia również:D

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszne ciacho, chętnie sięgnęłabym po kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudowne jesienne smaki - moje ulubione. Torcik pięknie wygląda i aż kusi, żeby sięgnąć po kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja zrobiłam z tego torcika torcik letni i wykorzystałam pierwsze jabłka.Muszę Ci napisać że gdy go robiłam to jakoś miałam przeczucie że mi nie wyjdzie ale efekt końcowy okazał się rewelacyjny.Torcik jest pyszny i smakował wszystkim moim gościom którzy przyszli do mnie z życzeniami urodzinowymi.Pozdrawiam.Jola

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się Jolu, że torcik Ci się udał i że smakował :) Dziękuję za miły komentarz :)Pozdrawiam :)

      Usuń

Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*


Copyright © My simple kitchen