Kobieta, niezadowolona ze swojego dotychczasowego wyglądu,
postanowiła coś z tym zrobić. Poddała się zabiegowi odsysania tłuszczu,
powiększyła sobie piersi, uwydatniła usta za pomocą botoksu, zafarbowała
włosy oraz wykonała kilka innych zabiegów kosmetycznych. Gdy była już w
pełni z siebie zadowolona, wyszła dumna na ulice i … wpadła prosto pod
rozpędzoną ciężarówkę. Gdy staje przed obliczem Boga postanawia nie szczędzić mu wyrzutów z tego powodu.
- Jak mogłeś mi coś takiego zrobić?! Właśnie w takim momencie, gdy zaczynałam w pełni korzystać z życia! – skarży się kobieta
- No cóż…szczerze mówiąc, to cię wcale nie poznałem… - odpowiada Bóg.
Dlatego warto być sobą :D ;)
- No cóż…szczerze mówiąc, to cię wcale nie poznałem… - odpowiada Bóg.
Dlatego warto być sobą :D ;)
Ciasta marchewkowe, dyniowe czy takie z dodatkiem cukinii cieszą się od jakiegoś czasu wielką popularnością. Dlaczego zatem, nie wykorzystać innych warzyw do wypieków? Próbowaliście kiedyś ciasta z burakiem? Jeśli nie, to gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu na to ciasto. Burak nie jest w ogóle wyczuwalny ale dzięki niemu ciasto jest wilgotne. I co tu dużo mówić - jest po prostu pyszne. Buraki zestawione w cieście z migdałami i gorzką czekoladą tworzą niebanalną kompozycję na jesienne wieczory z kubkiem herbaty :)
Tortownica 26 cm
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki
- 1/2 szklanki zmielonych migdałów
- 2 łyżki gorzkiego kakao
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka cukru
- 2 spore łyżki melasy
- 3/4 szklanki oleju
- 2 jajka
- 100 g gorzkiej czekolady
- 1 szklanka buraka startego na drobnych oczkach
Przepis na Ciasto buraczane znalazł się również w magazynie Życie ze Smakiem.
Ciasto wygląda super :) fajny pomysł na przemycenie buraków :) muszę takie upiec swoim dzieciom :)
OdpowiedzUsuńSłyszałam o tym cieście, wygląda bosko z tym listkiem:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciasta z warzywami, z burakiem jeszcze nie robiłam, ale na pewno świetnie smakuje ;).
OdpowiedzUsuńP.S. zapomniałaś napisać w sposobie przygotowania, w którym momencie dać starte buraczki ;).
Ups, przepraszam. Już poprawiłam :) Dziękuję za wyłapanie mojej gafy :* :)
UsuńCiasta z burakami nie dość, że smaczne to jeszcze do tego wilgotne. Uwielbiam!!! :)
OdpowiedzUsuńno, no ... nowe kuszenie kobiety przez..... kobietę. Napisz jeszcze, proszę, czy sok z buraka odsączyć czy wlać całość do ciasta, bo wydaje mi się, że burak starty na drobno będzie miał dużo soku. A jutro piekę ciasto...... buraczane. Warto do Ciebie zaglądać, oj warto. Pozdrawiam, Andula
OdpowiedzUsuńMój burak miał akurat bardzo mało soku więc nie było potrzeby go odsączać. Jeśli natomiast trafisz na takie bardzo soczyste, możesz troszkę wody odlać :) Jednak ciasto wychodzi dosyć gęste, zatem nie powinno być problemów, jeśli nawet przypadkowo trafi do niego trochę soku :) Życzę udanych wypieków :) I koniecznie nie chwal się, że użyłaś buraka hehe ;)
Usuńpochwalę się jak ciasto zniknie z patery. Dziękuję za wyjaśnienie> Andula
UsuńNo i bomba...... goście byli zachwyceni. Szczęka opadła im..... z niedowierzania, kiedy dowiedzieli się (po degustacji) co było w środku. Zapowiedzieli się na kolejne ciasto buraczkowe. Smakowało im :) . Dziękujemy za pomysł. Pozdrawiam, Andula
UsuńTo super, że udało Ci się zaskoczyć gości :) Chciałabym zobaczyć ich miny hihi :) Pozdrawiam! :)
UsuńNo wlasnie!
OdpowiedzUsuńZ buraczkami jeszcze nie pieklam!
To poprosze kawaleczek, zeby sobie wyrobic zdanie!
A potem juz na pewno zrobie sama!
:)
lubię warzywne ciacha, do buraczanego też się przymierzam :)
OdpowiedzUsuńświetne ciacho! :-)
OdpowiedzUsuńTakiego ciasta nie jadłam jeszcze, świetne :)
OdpowiedzUsuńPięknie podane :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe ciasto, z buraczkami nigdy nie próbowałam :)
OdpowiedzUsuńTakiego ciasta to ja jeszcze nie jadłam, z chęcią spróbuję. Wygląda pysznie :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam buraczkowe ciasto. A z tym listkiem wygląda po prostu cudownie! :)
OdpowiedzUsuń