17.10.15

Ciasto buraczane


Kobieta, niezadowolona ze swojego dotychczasowego wyglądu, postanowiła coś z tym zrobić. Poddała się zabiegowi odsysania tłuszczu, powiększyła sobie piersi, uwydatniła usta za pomocą botoksu, zafarbowała włosy oraz wykonała kilka innych zabiegów kosmetycznych. Gdy była już w pełni z siebie zadowolona, wyszła dumna na ulice i … wpadła prosto pod rozpędzoną ciężarówkę. Gdy staje przed obliczem Boga postanawia nie szczędzić mu wyrzutów z tego powodu.
- Jak mogłeś mi coś takiego zrobić?! Właśnie w takim momencie, gdy zaczynałam w pełni korzystać z życia! – skarży się kobieta
- No cóż…szczerze mówiąc, to cię wcale nie poznałem… - odpowiada Bóg.

Dlatego warto być sobą :D ;)


Ciasta marchewkowe, dyniowe czy takie z dodatkiem cukinii cieszą się od jakiegoś czasu wielką popularnością. Dlaczego zatem, nie wykorzystać innych warzyw do wypieków? Próbowaliście kiedyś ciasta z burakiem? Jeśli nie, to gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu na to ciasto. Burak nie jest w ogóle wyczuwalny ale dzięki niemu ciasto jest wilgotne. I co tu dużo mówić - jest po prostu pyszne. Buraki zestawione w cieście z migdałami i gorzką czekoladą tworzą niebanalną kompozycję na jesienne wieczory z kubkiem herbaty :)


Tortownica 26 cm

Składniki:
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki zmielonych migdałów
  •  2 łyżki gorzkiego kakao
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru
  • 2 spore łyżki melasy
  • 3/4 szklanki oleju
  • 2 jajka
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1 szklanka buraka startego na drobnych oczkach
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać melasę oraz roztopioną czekoladę. Ciągle mieszając wlać powoli olej. Następnie partiami wsypywać mąkę wymieszaną z migdałami, proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i kakao. Dokładnie wymieszać. Masa powinna wyjść bardzo gęsta. Na końcu dodać startego buraka i ponownie dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką. Piec w temperaturze 190 stopni przez około 40 minut (aż do suchego patyczka). Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem.


 Przepis na Ciasto buraczane znalazł się również w magazynie Życie ze Smakiem.


18 komentarzy:

  1. Ciasto wygląda super :) fajny pomysł na przemycenie buraków :) muszę takie upiec swoim dzieciom :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Słyszałam o tym cieście, wygląda bosko z tym listkiem:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie ciasta z warzywami, z burakiem jeszcze nie robiłam, ale na pewno świetnie smakuje ;).
    P.S. zapomniałaś napisać w sposobie przygotowania, w którym momencie dać starte buraczki ;).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ups, przepraszam. Już poprawiłam :) Dziękuję za wyłapanie mojej gafy :* :)

      Usuń
  4. Ciasta z burakami nie dość, że smaczne to jeszcze do tego wilgotne. Uwielbiam!!! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. no, no ... nowe kuszenie kobiety przez..... kobietę. Napisz jeszcze, proszę, czy sok z buraka odsączyć czy wlać całość do ciasta, bo wydaje mi się, że burak starty na drobno będzie miał dużo soku. A jutro piekę ciasto...... buraczane. Warto do Ciebie zaglądać, oj warto. Pozdrawiam, Andula

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mój burak miał akurat bardzo mało soku więc nie było potrzeby go odsączać. Jeśli natomiast trafisz na takie bardzo soczyste, możesz troszkę wody odlać :) Jednak ciasto wychodzi dosyć gęste, zatem nie powinno być problemów, jeśli nawet przypadkowo trafi do niego trochę soku :) Życzę udanych wypieków :) I koniecznie nie chwal się, że użyłaś buraka hehe ;)

      Usuń
    2. pochwalę się jak ciasto zniknie z patery. Dziękuję za wyjaśnienie> Andula

      Usuń
    3. No i bomba...... goście byli zachwyceni. Szczęka opadła im..... z niedowierzania, kiedy dowiedzieli się (po degustacji) co było w środku. Zapowiedzieli się na kolejne ciasto buraczkowe. Smakowało im :) . Dziękujemy za pomysł. Pozdrawiam, Andula

      Usuń
    4. To super, że udało Ci się zaskoczyć gości :) Chciałabym zobaczyć ich miny hihi :) Pozdrawiam! :)

      Usuń
  6. No wlasnie!
    Z buraczkami jeszcze nie pieklam!
    To poprosze kawaleczek, zeby sobie wyrobic zdanie!
    A potem juz na pewno zrobie sama!
    :)

    OdpowiedzUsuń
  7. lubię warzywne ciacha, do buraczanego też się przymierzam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Takiego ciasta nie jadłam jeszcze, świetne :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo ciekawe ciasto, z buraczkami nigdy nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Takiego ciasta to ja jeszcze nie jadłam, z chęcią spróbuję. Wygląda pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam buraczkowe ciasto. A z tym listkiem wygląda po prostu cudownie! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*


Copyright © My simple kitchen