25.11.15

Jabłecznik z całymi jabłkami

jabłecznik z całymi jabłkami

To ciasto zamierzałam opublikować już jakiś czas temu. Wówczas jednak padł mi komputer i dopiero teraz odzyskałam wszystkie dane, w tym również ten przepis i zdjęcia. Wprawdzie już powoli na blogach zaczynają pojawiać się świąteczne przepisy, u mnie jeszcze ostatnim tchnieniem jesień.
Z jabłecznikiem w roli głównej, który piekła zawsze moja babcia. Który kojarzy mi się z jesiennymi, sobotnimi popołudniami w ogrodzie, gdzie zawsze zbieraliśmy jabłka.
Ciasto jest bardzo proste - poradzi sobie z nim nawet niedoświadczony cukiernik. I szybkie wykonaniu. Zostawiam Was zatem z moim ostatnim jesiennym akcentem a ja wracam do pracy nad drugim numerem "Życia ze smakiem". Tak, tak, już niebawem kolejny numer.... :) Dlatego wybaczcie mi, że nie jestem w stanie na bieżąco do Was zaglądać, ale jak tylko znajdę więcej czasy, to na pewno wszystko nadrobię :)

jabłecznik z całymi jabłkami

Tortownica 26 cm

Składniki:
  • 1/2 kostki margaryny
  • 2 jajka
  • 15 dag cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • 1/4 szklanki mleka
  • 30 dag mąki
  • skórka starta z jednej cytryny
  • 4-5 średnich jabłek
  • cukier puder + kilka łyżek mleka
  • wiórki kokosowe 
  • cynamon
Margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na miękki puch. Stopniowo dodajemy po jajku a następnie wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dolewamy mleko. Wszystko dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy skórkę startą z cytryny i mieszamy całość łyżką. Ciasto przekładamy do natłuszczonej i wysypanej mąką tortownicy. Wygładzamy wierzch.
Jabłka obieramy, kroimy na połówki i wydrążamy gniazda nasienne. Na grzbiecie każdej połówki jabłka robimy pionowej nacięcia. Jabłka układamy na cieście nacięciem do góry lekko je wciskając. Posypujemy  cynamonem. Ciasto pieczemy około 60 minut (aż do suchego patyczka) w temperaturze 180 stopni. Gdy wystygnie polewamy je lukrem przygotowanym z cukru pudru i mleka oraz posypujemy wiórkami kokosowymi.
 
 jabłecznik z całymi jabłkami




6 komentarzy:

Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*


Copyright © My simple kitchen