piątek, 27 listopada 2015

Krupnik z pomidorami i kaszą orkiszową


Gdy za oknem robi się coraz chłodniej nabieram większej ochoty na zupy. Najlepiej takie konkretne, z mięsna wkładką i aromatyczne. Taki jest też ten krupnik. Pełny aromatu a jednocześnie lekki dla naszego żołądka. Takie połączenia bardzo mi odpowiadają. Przyznam, że kiedyś krupniku wręcz nie znosiłam, ale tutaj zgadzam się z twierdzeniem, że do pewnych rzeczy, w tym smaków, trzeba po prostu dorosnąć :)


Składniki:
  • 1 skrzydełko
  • 1 porcja rosołowa lub 1 żeberko
  • 1 plaster boczku
  • 20 dag białej kapusty
  • 3 pomidory
  • 3 marchewki
  • kawałek pietruszki, pora i selera
  • 2 liście laurowe
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • 3 łyżki kaszy orkiszowej Melvit
  • sól, pieprz, vegeta
Do dużego garnka włożyć mięso oraz boczek. Zalać do 3/4 wysokości wodą (około 1,5 l).
Warzywa obrać i pokroić w kostkę, kapustę poszatkować. Pomidory pokroić w grubszą kostkę. Gdy woda się zagotuje dodać warzywa oraz ziele angielskie i liście laurowe. Gotować całość na średnim ogniu aż warzywa będą miękkie. Wówczas wyjąć mięso a do zupy wsypać kaszę. Gotować nadal aż kasza zmięknie. Jeśli zajdzie taka potrzeba dolać nieco wody. Mięso obrać z kości, pokroić na kawałki i dodać do garnka. Na końcu przyprawić zupę solą, pieprzem oraz vegetą.




2 komentarze:

  1. wspaniała zupka na jesienny okres :) oj tak do pewnych smaków się dorasta, już z kilkoma się przekonałam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam kasze :) krupniku w taki sposób nie robiłam, więc muszę go spróbować :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...