13.11.15

Naleśniki z dynią, pieczarkami i wędliną


Jeszcze póki sezon - dynia. Może ona być również ciekawym dodatkiem do faszerowania naleśników. Inwencją do powstania tego obiadu było tzw. "czyszczenie" lodówki. Tutaj znalazło się kilka pieczarek, kawałek dyni, wędliny i już był fajny pomysł na farsz do naleśników. Ciekawi smaku? Sami spróbujcie  :)

Naleśniki możecie przygotować według własnego, sprawdzonego przepisu, a jeśli chodzi o farsz to dodać to, co Wam się akurat w lodówce nawinie :)


Składniki:

Naleśniki (8 sztuk):
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody
  • szczypta soli
  • 2-2,5 szklanki mąki
Farsz:
  • 300 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 200 g szynki (użyłam schabu od Nove)
  • 300 g dyni startej na dużych oczkach
  • kawałek żółtego sera startego na drobnych oczkach
  • sól, pieprz, papryka słodka, gałka muszkatołowa
Podane składniki na naleśniki dokładnie mieszamy ze sobą na jednolitą masę (powinna mieć konsystencję gęstej śmietany - jeśli zajdzie taka potrzeba dolać więcej mleka lub wsypać więcej mąki). Ciasto odstawić na 15 minut po czym smażyć naleśniki na lekko natłuszczonej patelni.

Pieczarki obrać i pokroić w plastry. Cebulę obrać i posiekać w piórka. Szynkę pokroić w paski lub w kosteczkę. Na patelni rozgrzać tłuszcz. Wrzucić cebulę i podsmażyć ją na złoto. Następnie dodać pieczarki. Przyprawić solą, pieprzem oraz słodką papryką. Gdy pieczarki zmniejszą swoją objętość dodać szynkę. Całość smażyć około 5 minut tak, aby płyn z pieczarek znacznie odparował. Na końcu dodać dynię i smażyć, aż dynia zacznie się powoli rozpadać. Dodać odrobinę gałki muszkatołowej i ewentualnie doprawić.

Na każdy naleśniki kłaść porcję farszu oraz porcję startego żółtego sera. Zawijać w tzw. "chusteczkę" (tj. na pół i jeszcze raz na pół) i obsmażyć na złoto z każdej strony (aż ser w środku się rozpuści).
Podawać np. z sosem czosnkowym lub keczupem.





9 komentarzy:

  1. Oj ale pysznie wyglądają. Takiej wersji nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo mi się podoba ten przepis. Uwielbiam naleśniki a te, z takim farszem... mniam, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj kochana ale mi smaku narobiłaś na te naleśniczki :-) muszę sobie koniecznie takie zrobić :-) pozdrawiam serdecznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. pomysłowy farsz do nalesników :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zakochałam się w tym pomyśle. Szczególnie przypadł do mojego gustu!

    Pozdrawiam i zapraszam w wolne chwili do mnie: merelysusan.blogspot.com - malowanie i rysowanie z pasją.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*


Copyright © My simple kitchen