20.12.15

Babka pomarańczowo-czekoladowa


Prosta babka w klimatach świątecznych. W zasadzie nie ma co się nad nią za dużo rozpisywać. W tym roku nie mam czasu ani siły przygotowywać wymyślnych specjałów. Jedynie o czym marzę, to porządnie wypocząć. A o zbliżających się świętach przypominają mi jedynie piosenki.
Zdaję sobie sprawę, że moje słowa daleko odbiegają od radosnej atmosfery wyczekiwania świąt.
A może nie tylko ja w tym roku nie odczuwam tego magicznego klimatu?
Miejmy nadzieję, że już za kilka dni to się zmieni.


Składniki:
  • 250 g masła
  • 200 g cukru
  • 350 g mąki
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 75 ml mleka
  • skórka starta z jednej pomarańczy
  • kilka łyżek soku z pomarańczy
  • 70 g czekolady (gorzkiej lub mlecznej)
  • polewa czekoladowa
  • kandyzowana skórka pomarańczowa

Masło ucieramy z cukrem na miękki puch. Nie przerywając ucierania dodajemy po jednym jajku. Następnie wsypujemy partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dolewamy mleko. Dodajemy posiekaną na kawałki czekoladę, skórkę startą z pomarańczy kilka łyżek soku i 1 łyżkę kandyzowanej skórki z pomarańczy. Całość dokładnie mieszamy. Formę z kominkiem smarujemy tłuszczem i wysypujemy mąką. Przelewamy do niej gotowe ciasto. Wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 60 minut (aż do suchego patyczka). Wystudzoną babkę smarujemy polewą i posypujemy kandyzowaną skórką pomarańczową.

 











6 komentarzy:

Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*


Copyright © My simple kitchen