czwartek, 10 grudnia 2015

Piernik przekładany



Drobny gest czy chęć czasami potrafią zdziałać cuda. Poprawią nastrój, podniosą na duchu. Wśród tej ciągłej zgryzoty i chamstwa wkoło takie rzeczy się ceni. Tęskni się za nimi. Twoja kobieta ma zły dzień? Kup jej kwiatek, przytul mocno. Twój facet miał gorszy dzień w pracy? Zrób kawę, dobre ciasto, porozmawiajcie. Przecież to takie proste, prawda?
A tak wielu z nas sprawia to kłopot...
Nikt nie lubi zostać sam ze swoimi problemami.


Przepis na ten piernik dostałam od koleżanki. I jestem z niego bardzo zadowolona, ponieważ piernik wychodzi pulchny, wilgotny i pyszny. Możecie go przełożyć konfiturą, marmoladą czy marcepanem - na cokolwiek przyjdzie Wam ochota. Możecie go przekroić więcej niż jeden raz, wówczas będzie miał więcej niż jedną warstwę. Zdecydowanie mogę go zaliczyć do wypieków "last minute" na święta :)


Składniki na dużą keksówkę:
  • 1 i 3/4 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 200 g miodu
  • 125 g masła
  • 3 jajka
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1,5 łyżeczki domowej przyprawy do piernika
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki kakao
  • polewa czekoladowa (użyłam gotowej)
  • bakalie do dekoracji
  • konfitura lub marmolada do przełożenia (u mnie domowa konfitura wiśniowa)
Białka oddzielić od żółtek. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodawać po jednym żółtku. Następnie dodać miód oraz śmietanę. Mąkę wymieszać z sodą, proszkiem do pieczenia, przyprawą do piernika oraz kakao. Partiami wsypywać do masy i dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywno. Powoli dodać do ciasta i za pomocą łopatki delikatnie i dokładnie wymieszać. Gotowe ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy. Piernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 160-170 stopni i piec około 70 minut (aż do suchego patyczka). Gdy ciasto wystygnie wyjąć je z formy, przekroić wzdłuż na pół i posmarować marmoladą lub konfiturą. Piernik oblać polewą czekoladową i przyozdobić bakaliami (ja dałam skórkę pomarańczową i cukrowe gwiazdki).




11 komentarzy:

  1. Dzięki! W przyszłym tygodniu zamykam się w kuchni na trzy dni i piekę, dopisuję Twój piernik do listy;).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zazdroszczę! Też chciałabym sobie urządzić festiwal pieczenia :)Niestety w tym roku wszystko będzie na szybko.. :( Udanych wypieków życzę!! :))

      Usuń
  2. Kochana ale cudowny :-) wygląda tak apetycznie, piękne zdjęcia :-) życzę ci zatem samych życzliwych i uśmiechniętych osób wokół :-) i miłego nadchodzącego weekendu :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Aż zapachniało wspaniałym piernikiem, wygląda zjawiskowo w klimacie swiątecznym. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wypieki last minute zawsze do mnie trafiają, w szczególności, że czas to u mnie towar deficytowy :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniałe potrawy i pięknie zaaranżowane zdjęcia.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...