Moją ulubioną potrawą świąteczną - oprócz piernika - jest karp w galarecie. Pewnie każda pani domu ma swój sprawdzony przepis na jego przygotowanie. Ja dzielę się swoim. Może komuś się przyda :)
Składniki:
- 1 karp
- 2 duże marchewki
- 2 małe pietruszki
- 1/2 małego selera
- 1/4 pora
- kilka ziaren pieprzu
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- sól, pieprz, vegeta
- 6 łyżeczek żelatyny
- sok z cytryny
Karpia patroszymy i dokładnie go czyścimy. Dzielimy na 5 części: odcinamy głowę oraz ogon, a tułów dzielimy na 2 części (tak jak na zdjęciu). Każdą połówkę dzielimy jeszcze wzdłuż na pół. Do dużego garnka wlewamy 1,5 litra wody. Wkładamy głowę od karpia, ziarna pieprzu, ziela angielskiego oraz liście laurowe. Dodajemy obrane i pokrojone na większe kawałki jarzyny. Gotujemy na małym ogniu około 50 minut, aż warzywa zmiękną a bulion wchłonie aromat ryby. Po tym czasie wyjmujemy głowę karpia i zanurzamy resztę filetów z ryby. Gotujemy na małym ogniu aż ryba będzie gotowa i bardzo ostrożnie, za pomocą łyżki cedzakowej wyjmujemy filety z bulionu. Wykładamy je na talerz i pozostawiamy do wystygnięcia. Pozostały bulion (powinno zostać jakiś 1 litr płynu) przecedzamy, dodajemy kilka kropel soku z cytryny oraz przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i vegetą. Ponownie zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia i wsypujemy żelatynę. Dokładnie mieszamy aż żelatyna się rozpuści i odstawiamy do wystudzenia. W międzyczasie wystudzone filety karpia dokładnie czyścimy z ości i układamy na półmisku. Zalewamy zimnym bulionem i odstawiamy do stężenia, najlepiej do lodówki.
po prostu wigilijna klasyka :)
OdpowiedzUsuńJa karpia niestety nie lubię, ale mój mąż byłby zachwycony. Bardzo fajnie wygląda :-)
OdpowiedzUsuńu mas w domu rodzinnym nigdy nie robiło sie karpia w galarecie- do czasu, aż zaczęłam go przygotować w/g przepisu Babci mojego M .
OdpowiedzUsuńteraz robię dla wszystkich :D
U mnie w domu nie robi się takiego karpia, dlatego nigdy go nie jadłam :P
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam, raczej nie przepadamy za karpiem.
OdpowiedzUsuń