poniedziałek, 7 grudnia 2015

Placki z płatków quinoa


Pierwszy raz jadłam płatki quinoa. Jak dla mnie, same w sobie są nieco mdłe, dlatego postanowiłam trochę pokombinować i przygotować z nich placki, które podałam z karmelizowanym jabłkami, które moim zdaniem doskonale się z nimi komponują :)


Składniki:

Placki:
Karmelizowane jabłka:
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka miodu
  •  1 jabłko
  • cynamon

Placki: Płatki quinoa ugotować w 1 szklance mleka według czasu podanego na opakowaniu (około 5-6 minut). Wystudzić. Do płatków dodać rozgniecionego banana, 1 jajko, nasiona chia oraz mleko. Wszystko dokładnie wymieszać. Za pomocą łyżki nabierać porcje ciasta i kłaść na rozgrzaną patelnię teflonową tworząc placuszki. Smażyć z każdej strony na jasnobrązowy kolor.
Jabłko obrać, wydrążyć gniazdo nasienne i pokroić w grube plastry. Masło rozpuścić na patelni. Dodać miód i poczekać chwilę, aż się wymiesza z masłem. Następnie dodać jabłka i smażyć na małym ogniu aż jabłka zmiękną a na patelni wytworzy się sos. Na talerzu ułożyć placki, ułożyć wkoło jabłka, polać sosem i posypać cynamonem.




2 komentarze:

Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...