Pierwszy raz jadłam płatki quinoa. Jak dla mnie, same w sobie są nieco mdłe, dlatego postanowiłam trochę pokombinować i przygotować z nich placki, które podałam z karmelizowanym jabłkami, które moim zdaniem doskonale się z nimi komponują :)
Składniki:
Placki:
- 1 szklanka mleka
- 3/4 szklanki płatków quinoa Melvit
- 1 banan
- 2 łyżki nasion chia z otrębami Melvit
- 1 jajko
- 1/4 szklanki mleka
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka miodu
- 1 jabłko
- cynamon
Placki: Płatki quinoa ugotować w 1 szklance mleka według czasu podanego na opakowaniu (około 5-6 minut). Wystudzić. Do płatków dodać rozgniecionego banana, 1 jajko, nasiona chia oraz mleko. Wszystko dokładnie wymieszać. Za pomocą łyżki nabierać porcje ciasta i kłaść na rozgrzaną patelnię teflonową tworząc placuszki. Smażyć z każdej strony na jasnobrązowy kolor.
Jabłko obrać, wydrążyć gniazdo nasienne i pokroić w grube plastry. Masło rozpuścić na patelni. Dodać miód i poczekać chwilę, aż się wymiesza z masłem. Następnie dodać jabłka i smażyć na małym ogniu aż jabłka zmiękną a na patelni wytworzy się sos. Na talerzu ułożyć placki, ułożyć wkoło jabłka, polać sosem i posypać cynamonem.
Świetne placki :)
OdpowiedzUsuńSmakowite :D
OdpowiedzUsuń