Pole chabrów skąpane w słońcu.
Chabrowa sukienka.
Niebieskie paznokcie.
Niebieskie migdały.
Przepis na te rewelacyjne (moim zdaniem) pierogi znalazłam tutaj (klik). Najbardziej jestem zadowolona z ciasta, które wychodzi elastyczne, miękkie i się nie rozkleja. W zeszłym tygodniu robiłam te pierogi już dwa razy i zawsze szybko znikały :) Oczywiście możecie je podać również ze śmietaną, ja natomiast wolę z jogurtem :)
Składniki:
(na około 40 pierogów)
- 300 g mąki
- 125 ml wrzącej wody
- 1 jajko
- 20 g masła
- szczypta soli
- 250 g truskawek
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- jogurt naturalny, cukier
aż się roztopi. Wodę z masłem powoli wlewać do mąki i wymieszać łyżką.
Następnie dodać jajko, ponownie wymieszać łyżką a następnie zagnieść
ciasto rękami. Zagniatać około 7-8 minut aż ciasto będzie gładkie, jednolite
i ładnie będzie odchodzić od rąk. Zawinąć w folię i odstawić na 30 minut.
W międzyczasie obrać i umyć truskawki. Pokroić je na mniejsze kawałki
i wymieszać z mąką ziemniaczaną. Gotowe ciasto podzielić na mniejsze
części. Każdą rozwałkować na cienkie placki i wykrawać koła za pomocą
szklanki. Na środek kłaść nałożyć truskawki i zlepić ze sobą brzegi.
Pierogi wrzucić do osolonego wrzątku. Gotować około 2-4 minut
od wypłynięcia pierogów na powierzchnię (długość gotowania zależna
jest od grubości ciasta). Jeśli mamy jednak wątpliwości, czy pierogi są gotowe, wówczas najlepiej jednego spróbować :) Gotowe pierogi odsączamy
z nadmiaru wody i podajemy polane jogurtem naturalnym i posypane cukrem.
Wspaniałe. Oj zjadłabym na obiadek takie :-)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie pierogi z truskawkami. W sezonie koniecznie muszą być. Kusisz nimi i to bardzo :)
OdpowiedzUsuńTo jest to! :)
OdpowiedzUsuńŚwietne pierożki :)
OdpowiedzUsuńjak ja dawno nie jadłam pierogów! pyszna propozycja :) prawdziwe truskawkowe szaleństwo u Ciebie :)
OdpowiedzUsuńPycha! Z masełkiem i odrobiną śmietanki mmm
OdpowiedzUsuńHmm, na słodko, dla mnie idealnie :D
OdpowiedzUsuńAleż pysznie podane pierogi, dałabym się skusić nawet na... 40 sztuk :)
OdpowiedzUsuń