14.6.16

Pierogi z truskawkami


Pole chabrów skąpane w słońcu.
Chabrowa sukienka.
Niebieskie paznokcie.
Niebieskie migdały.

Przepis na te rewelacyjne (moim zdaniem) pierogi znalazłam tutaj (klik). Najbardziej jestem zadowolona z ciasta, które wychodzi elastyczne, miękkie i się nie rozkleja. W zeszłym tygodniu robiłam te pierogi już dwa razy i zawsze szybko znikały :) Oczywiście możecie je podać również ze śmietaną, ja natomiast wolę z jogurtem :)


Składniki:
(na około 40 pierogów)
  • 300 g mąki 
  • 125 ml wrzącej wody
  • 1 jajko
  • 20 g masła
  • szczypta soli
  • 250 g truskawek
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • jogurt naturalny, cukier
Mąkę wymieszać z solą. Do garnka z wrzącą wodą dodać masło i poczekać,
aż się roztopi. Wodę z masłem powoli wlewać do mąki i wymieszać łyżką.
Następnie dodać jajko, ponownie wymieszać łyżką a następnie zagnieść
ciasto rękami. Zagniatać około 7-8 minut aż ciasto będzie gładkie, jednolite
i ładnie będzie odchodzić od rąk. Zawinąć w folię i odstawić na 30 minut.
W międzyczasie obrać i umyć truskawki. Pokroić je na mniejsze kawałki
i wymieszać z mąką ziemniaczaną. Gotowe ciasto podzielić na mniejsze
części. Każdą rozwałkować na cienkie placki i wykrawać koła za pomocą
szklanki. Na środek kłaść nałożyć truskawki i zlepić ze sobą brzegi.
Pierogi wrzucić do osolonego wrzątku. Gotować około 2-4 minut
od wypłynięcia pierogów na powierzchnię (długość gotowania zależna
jest od grubości ciasta). Jeśli mamy jednak wątpliwości, czy pierogi są gotowe, wówczas najlepiej jednego spróbować :) Gotowe pierogi odsączamy
z nadmiaru wody i podajemy polane jogurtem naturalnym i posypane cukrem.





8 komentarzy:

  1. Wspaniałe. Oj zjadłabym na obiadek takie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię takie pierogi z truskawkami. W sezonie koniecznie muszą być. Kusisz nimi i to bardzo :)

    OdpowiedzUsuń
  3. jak ja dawno nie jadłam pierogów! pyszna propozycja :) prawdziwe truskawkowe szaleństwo u Ciebie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pycha! Z masełkiem i odrobiną śmietanki mmm

    OdpowiedzUsuń
  5. Hmm, na słodko, dla mnie idealnie :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Ależ pysznie podane pierogi, dałabym się skusić nawet na... 40 sztuk :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*


Copyright © My simple kitchen