piątek, 8 lipca 2016

Jajka w sosie koperkowym


Już od kilku dni szykuję dla Was ten przepis ale ciągle nie mam czasu aby skończyć pisać posta. Gdzieś pomiędzy jednym remontem, pakowaniem gratów i segregowaniem dokumentów postanowiłam w końcu "wcisnąć" na szybko te parę zdań. Jajka w sosie koperkowym. Brzmi banalnie. Bo i jest to danie proste ale dla mnie wcale nie nudne. Uwielbiam latem takie szybkie i lekkie obiady, które przygotowuje się z tego, co w koło najlepsze - młode warzywa i zioła.


Składniki na 2 porcje:
  • 4 jajka 
  • 1 duża łyżka masła
  • 2 łyżki mąki
  • 3/4 szklanki bulionu warzywnego
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1 łyżka śmietany
  • mały pęczek koperku
  • sól, pieprz, cukier, vegeta
Jajka ugotować na twardo. Obrać ze skorupek i przekroić na pół. W garnku roztopić masło. Wsypać mąkę. Energicznie mieszając wlewać stopniowo bulion oraz mleko. Jeśli sos wyszedłby zbyt gęsty, można dolać jeszcze więcej bulionu. Koperek drobno siekamy i dodajemy do sosu. Chwilę gotujemy i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem i ewentualnie vegetą. Zdejmujemy z ognia i dodajemy śmietanę. Sosem polewamy jajka. Podajemy z młodymi ziemniakami, mizerią lub sałatką.




3 komentarze:

  1. Moja mama robiła takie na piątkowy obiad...

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszny letni obiad. Jaja ugotowane perfekcyjnie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. taki obiad latem smakuje najlepiej :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...